неделя, март 7, 2021

Колко ресторанти оцеляха и ще отворят на 1 март?

Ресторантите се надяват властите да им разрешат да отворят на 1 март, но засега не е ясно колко от тях ще успеят да рестартират дейността си. „Надяваме се този път да се случи това, което казаха правителството и здравните власти. Изчакваме заповед“, заяви пред NOVA председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

По думите му браншът се готви да отвори, но подготовката е предпазлива. „Отваряне на заведение след 3-4-месечна пауза е доста сложно. Ние не сме освободили служители, но те са пръснати в цялата страна. Трябва да върнем хората в София, да заредим заведението. Това са големи инвестиции“, заяви още Алибегов. И обясни, че заведенията не могат да си позволят след 2 дни отново да бъдат затворени. Алибегов: Чакаме отговор от премиера, след това ще решим как да продължим.

Затова не всички собственици планират да започнат отново работа. Тези, които са освободили персонала си, трудно ще могат да си върнат обратно служилите. А собствениците не знаят дали хората няма да изпитват прекалено голям страх, за да се престрашат да станат отново техни клиенти.

След дългото затваряне настроението в бранша е минорно. Ресторантьорите са наясно, че решението на премиера за отваряне от 1 март зависи от данните на Националния оперативен щаб. „Членовете на Щаба плашат хората с цифри, с нови заразени, ту има спад, ту има увеличение. Така че мисля, че премиерът ще послуша първо тях, отколкото да се вслуша в настояването на нас, ресторантьорите, да отворим и да работим по-нормално вече“, коментира Сашо Аджев, собственик на заведение в Сандански.

Заради тази несигурност, част от ресторантьорите въобще не се готвят за отваряне в началото на март. „Първо, защото персоналът е отдавна освободен“, посочва Аджев.

Сметките му не излизат – не вижда как в несигурната COVID-обстановка ще успее да завърти колелото и да превърне разходите в печалби. „Трябва да заредим всичко ресторантите със стоки, да направим едно хубаво зареждане, тъй като вече сме изхарчили запасите, ако има такива. Трябва да вземем стока, да задействаме договори, от това ще тръгнат веднага и задълженията към НАП за осигуровки и данъци. Хората са още изплашени, несигурни“, коментира Аджев.

Ресторантьорите настояват за гаранции и точни условия, при които може да се стигне до ново затваряне.

Източник: Актуално

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече