неделя, юни 7, 2020

Консулът ни в Хага успял да прибере такса „коронавирус” за 15 евро

Очевидно това не е първо нарушение на консула ни в Хага Свилен Илиев, но за пръв път е толкова тежко. Това заяви външният ни министър Екатерина Захариева по време на брифинг в Министерския съвет относно скандала с българския консул.

Стана ясно, че е имало и сигнали за други нарушения в работата на Илиев. По темата Захариева коментира, че „само на 6 април” той е въвел такса „коронавирус”. Установени са само двама души (българин и чужденец), на които е взета такава такса – 5 евро за българи, 10 евро за чужденци. Веднага било обяснено на консула ни, че това е „крайно незаконно”. Таксите в България се събират за предоставяне на услуга, подчерта външният ни министър.

Обяснението на Илиев било, че събира таксата, за да осигури предпазни заграждения за консулството ни в Хага. Външният ни министър обаче каза, че консулската служба е ремонтирана през 2019 година, а българският посланик в Холандия е подал сигнал, че вече потърсил да наеме заграждения.

Що се отнася до бъдещето на Илиев, все още не е ясно как ще бъде наказан – ще решава Дисциплинарният съвет. „Повярвайте ми, едно от най-големите наказания е предсрочното прекратяване на мандата”, добави Захариева.

Очакват се и допълнителни обяснения от Илиев. Захариева изрично подчерта, че българските власти не могат да вдигат карантина, наложена в чужда държава, по нейните правила.

Източник: Actualno.com

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече