петък, юни 5, 2020

Коронавирусът порази и София (ВИДЕО)

Още два случая на коронавирус са установени у нас. Заразените са 66-годишна жена и 77-годишен мъж, настанени в „Пирогов“. Те са дали положителни проби за коронавирус. Това стана ясно  на извънредния брифинг на  премиера Бойко Борисов, даден след видеоконферентната среща с лидерите на Европейския съюз.

Възрастните хора са семейство и синът им работил в стоков базар „Илиянци“, където има доста чужденци, включително и китайци. Болните не са пътували в чужбина. С това заразените с вируса у нас стават шест.

Двамата са приети в тежко състояние в „Пирогов“.

Мъжът е постъпил вчера с обострена дихателна недостатъчност.

Жената е постъпила днес в тежко състояние. Интубирана е веднага, обясни председателят на Националния оперативен щаб генерал Венцислав Мутафчийски.

„Пирогов“ е затворен в момента, съобщи БНТ. Все още няма официална информация от ръководството на клиниката, някои пациенти се пренасочват към Александровска болница.

В България още на 26 февруари се сформира Национален оперативен щаб за коронавируса, експертите от него ни препоръчаха мерки срещу разпространението на заразата и ние започнахме да ги изпълняваме. Бяхме една от малкото страни в Европа, които взеха мерки навреме. За съжаление, много други държави едва сега започват да затварят границите, училищата, да спират масовите мероприятия. Светът в момента се тресе, борсите се сриват, задава се рецесия и ще е необходимо много време на световната икономика да се възстанови. На днешното заседание на Европейския съвет, което се проведе на видеоконферентна връзка, се взе решение 10 здравни специалисти от ЕС да предложат до понеделник на всички страни общ пакет от мерки срещу разпространението на вируса. Важно е обаче държавите от Западните Балкани, които не са част от Съюза, също да се съобразят с препоръките. Надявам се в следващите месеци да бъде създадена ваксина и пожелавам успех на българската фирма, която е разработила молекула. Дотогава обаче е важно да няма паника и да бъдем дисциплинирани.

Публикувахте от Бойко Борисов в Вторник, 10 март 2020 г.

Министър-председателят Бойко Борисов участва в консултативното заседание на Европейския съвет във връзка със заболяването COVID-19. През видеоконферентна връзка правителствените ръководители на страните от Европейския съюз обмениха информация за ситуацията с коронавируса и за предприетите до момента мерки. 

Закъсняха колегите от ЕС с мерките, някои тепърва си затварят летищата, каза премиерът след заседанието. Очаква се 60-70 процента от населението на Европа да прекара този вирус. Имаме и петролна криза, както каза френският президент Макрон. Кристин Лагард каза, че се очаква по-голяма криза от фалита на Lehman Brothers, допълни Борисов. Европейските лидери са се обявили срещу забраната за износ на медицински продукти, каза още той.

Препоръките на европейските лидери са да се избягват контакти и пътувания в чужбина.

След това работно съвещание се взеха и някои решения, каза премиерът. Разчитаме на 25 млрд. евро за програми и оборудване. Да започне масово производство на респиратори, които ще са необходими за болниците. Надяваме се, че скоро ще има и лекарство.

Имаме българска компания, която е напред в търсенето на ваксина, подчерта Борисов.

Държавите членки са срещу износа на медицински изделия. До понеделник от ЕК ще са готови с държавната помощ и парите да отиват до най-застрашените.

Пoздравих Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел за споразумението с Турция за мигрантите, каза още Борисов. То работи и за България. Поискахме 130 млн. евро за да си преоборудваме полицаите, ще помагаме и на Гърция, каза премиерът. Парите са дадени на Турция, но те спазват споразумението, имаме от Турция нулева нелегална миграция.

От 28 февруари със щаба не е имало нито една мярка, която бихме могли да въведеме по-рано, допълни премиерът.

Източник: Актуално

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече