неделя, юни 20, 2021

Коронавирусът повтаря

В китайския град Ухан са регистрирани 195 повторни случая на заразяване с коронавирус, съобщиха от националната здравна комисия на Китай.

Броят на заболелите в Китай към 24 февруари е 77,1 хил. души. Броят на починалите е 2592. По данни на South China Morning Post в света (с изключение на континенталната част на Китай) са регистрирани 2,2 хиляди случая.

За последните 24 часа броят на заразените е нарастнал с 416 души, съобщи meduza.io. Най-много заболели има в Япония – 838 души, от тях 630 – пътници и членове на екипажа на Diamond Princess. Припомняме, че на 24 февруари Европейският съюз реши да отпусне 230 милиона евро за борба с новия коронавирус. Това обяви еврокомисарят за справяне с кризите Янез Ленарчич на пресконференция в Брюксел.

114 милиона евро ще отидат за Световната здравна организация (СЗО), други 15 милиона евро за Африка, за мерките й за предотвратяване на разпространението на вируса. 100 милиона евро са отделени за производство на ваксини и за изследователски проекти. Други 3 милиона евро ще бъдат отпуснати за работата на механизма за гражданска защита на ЕС за завръщането гражданите на ЕС от Ухан, центъра на епидемията. Ленарчич също подчерта, че ЕС е загрижен за ситуацията с избухването на коронавируса в Италия (по последни данни броят на заразените е достигнал 210, четирима са загиналите), но засега няма да предприеме никакви радикални мерки.

„Към този момент СЗО не препоръчва ограничения за пътуване или търговия. Мерките на ЕС трябва да бъдат пропорционални и координирани“, каза Ленарчич и добави, че мисия на СЗО ще замине за Италия на 25 февруари, за да оцени ситуацията на място. На въпроса на журналисти дали избухването на новия коронавирус ще се отрази на икономиката на Европейския съюз, Ленарчич отговори положително, но каза, че е твърде рано да се говори за конкретни цифри.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече