събота, май 15, 2021

Коя е Мика Зайкова, която откри новия парламент?

Днес, 15 април, беше открито 45-ото Народно събрание на Република България.

Според член 76 от Конституцията най-възрастният народен представител открива новия парламент. Този път това е Мика Зайкова от парламентарната група на партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“.

Коя е Мика Зайкова? Зайкова е родена на 2 февруари 1942 година в София. Завършила е Минно-геоложкия институт, специалност „Минен инженер“, а след това и икономика със специалност „Планиране“. Работила е в ТЕЦ Марица Изток, Министерствата на химията и промишлеността, а от 1994 г. до 2017 г. е била икономически съветник на президента на КТ „Подкрепа“ Константин Тренчев. През последните години тя е чест гост в студиата на телевизии и радиа, като коментира основно икономическите и финансови показатели за развитието на държавата.

Наложила се е като критик на правителствата на Бойко Борисов, което личи от многобройните ѝ интервюта. По-долу ви представяме нейни виждания, така, както ги е споделяла пред зрителите и слушателите. Зайкова ще остане на стола на председател на парламента до избирането на нов такъв.

Последните четири парламента бяха откривани все от социалисти – Тома Томов (44-о НС), покойният Стефан Данаилов (43-о и 42-о НС), проф. Андрей Пантев (41-о НС). Честта да открият първото заседание преди това имаха актьорът Коста Цонев (40-о НС), експравосъдният министър от СДС Светослав Лучников (39-о и 38-о НС).

Източник: Actualno.com

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече