четвъртък, юли 2, 2020

КТ Подкрепа заплаши да напусне тристранката заради болничните

КТ „Подкрепа“ се закани да напусне тристранния съвет и да започне стачка заради казуса с болничния. „Конфедерация на труда „Подкрепа“ категорично възразява срещу опитите българските работници да бъдат оставени без всякакви приходи, именно в дните, в които имат най-голяма нужда от тях. Това е тежко посегателство срещу социалните и осигурителни права“, е позицията на профсъюза за решението на коалиционния съвет на управляващите първият ден от болничния да не се плаща.

Синдикатът е категоричен, че тази мярка ще принуди хората да ходят болни на работа. Според лекарите това ще накара хората да не използват болничния за остри заразни заболявания, което ще допринесе за развитието на епидемии.

От погледа на управляващите се изплъзва все още съществуващата практика работодателите да спестяват разходи за заплати, като принуждават работниците си да си вземат болнични, но да продължат да ходят на работа. Това заявява КТ „Подкрепа“ на сайта си.

„Стана известен един иновативен бизнес „модел„ – над 400 фирми само в София са кухи. Създадени са единствено с цел да източват фондове на НОИ. Това е главният проблем на системата и няма как да се реши с допълнително орязване на правата на работниците.“

„Осъждаме опитите за пореден път да бъде заобиколен Националният съвет за тристранно сътрудничество, за да не се чуят въобще позициите на национално представителните синдикални организации“, се посочва още в позицията.

„Ако в тристранния съвет няма да се обсъждат базови правила, засягащи условията на труд, възнагражденията и социалната мрежа за работниците, той се превръща в място за демонстрация на лицемерие, в изпразнен от съдържание орган и досадно задължение на управляващите, докато важните решения се взимат на четири очи другаде, смятат от синдиката. Управляващите поставят под въпрос смисъла от съществуването на Националния съвет за тристранно сътрудничество въобще“, допълват от „Подкрепа“.

В 25 от всички 28 членки на ЕС бизнесът покрива поне част от обезщетенията на болните си служители, се казва в позицията. В 11 страни работодателите плащат над 30 дни болнични. Да, реформа наистина се налага, но в обратната посока – на разширяване на периода, който се покрива от бизнеса, смятат от „Подкрепа“. Време е работодателите да поемат отговорността към собствените си служители, за да може държавният осигурителен фонд да си позволи увеличение на майчинството поне до размера на минималната работна заплата, посочват от синдиката.

КНСБ и КТ „Подкрепа„ са поискали среща с министър-председателя. „В случай, че такава среща не се състои и подобно предложение бъде включено между първо и второ четене на законопроектите за държавен бюджет и бюджет на държавното обществено осигуряване, заявяваме, че имаме готовност за напускане на Националния съвет за тристранно сътрудничество и организиране на масов, национален протест на работещите български граждани„ се посочва в позицията.

Източник: Offnews.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече