неделя, юни 26, 2022

Левон Хампарцумян: Мерките няма да стигнат до крайния потребител

„По принцип диференцираните ставки на ДДС ще създадат всякакви неща, примерно тези, които правят торти и пасти, може да кажат – това е сладък хляб с нулево ДДС, хиперболизирам… Но се създава възможност някой да прави арбитраж между нулевата ставка и 20-те % и да печели на гърба на добрите намерения на тези, които са го направили.“ – коментира банкерът Левон Хампарцумян.

„Ако е временна мярка, да – поне докато видим каква ще е новата подредба на света, колко ще струват нещата, това може и да го приемем, но само като временна мярка на ръба на отчаянието. 

Бизнесът сме ние. Т.е. – предприемчивите хора, които имат някакъв бизнес, който генерира богатство, който плаща някакви данъци, а правителството преразпределя по някакъв начин. Българската икономика не е спряла, ние от тази гледна точка не сме в криза. Експортът е до небето. Дали от оръжията, но имаме добри икономически показатели, правителството разполага с повече средства. Но имаме инфлационни процеси, които ни притесняват. 

Тези мерки са по-скоро купуване на време и народна любов, отколкото нещо, което устойчиво ще ни преведе – светът се пренарежда. Руската агресия раздели хората. Това предполага икономичеси шокове. Западът зависеше прекалено много от енергията от Русия. Но Русия не произвежда нещо, което друг да не произвежда. Къде ще бъде нашето място в този нов баланс е много важно. Години ще продължат тези процеси. Растежът предполага нестабилност.“ – коментира финансистът в студиото на БТВ.

Източник: Petel.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече