вторник, май 18, 2021

Лоши новини за България от САЩ. Одобриха санкциите за Турски (Балкански) поток. Български фирми и граждани ще попаднат под санкциите

Камарата на представителите в американския Конгрес одобри внесените поправки за затягане на санкциите срещу газопровода „Северен поток – 2“ и „Турски поток“ в проекта на бюджета за отбрана за следващата финансова година.

Иначе казано и български граждани и фирми ще попаднат под санкциите, което е меко казано озвучителен шамар по една от темите, с които кабинетът на Борисов досега се хвалеше, пише Novinite.bg.

Инициативата е насочена към засилване на вече действащите санкции срещу двата газопровода, подчертава ТАСС.

В края на декември 2019 г. президентът Доналд Тръмп одобри военния бюджет за текущата година, който задължава американската администрация да въведе санкции срещу двата проекта.

Поправката предвижда рестрикции спрямо чуждестранни лица, които съдействат при продажбата, наемането или предоставянето на плавателни съдове за полагане на тръби, предназначени за изграждането на „Северен поток – 2“ и „Турски поток“.

Миналата седмица върховният представител по външни въпроси и политика за сигурност на ЕС Жозеп Борел заяви, че Евросъюзът се обявява категорично против едностранните санкции и заплахите за тяхното прилагане от страна на САЩ, тъй като засягат интересите на европейски компании, включително и по отношение на двата газопровода. Според него, подобни мерки са в разрез с международното право. 

Източник: Petel.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече