вторник, май 26, 2020

Любомира Бончева, БММ: От началото на годината 40 мотористи са загубили живота си

От началото на годината 40 мотористи са загубили живота си, повече спрямо миналата година. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ издателят на Българската мотоциклетна медия Любомира Бончева по повод 15 септември – Ден в памет на загиналите мотористи и пострадалите мотоциклетисти. „По официална статистика от Главна дирекция „Национална полиция“ от 1 януари до 31 август тази година са загинали 35 български мотоциклетисти.

Спрямо същия период на 2018 година имаме увеличение от 5 човека, които са загубили живота си. През 2017 година са били 27. Лошото и обезпокояващото е, че само за последните 15 дни от началото на септември от този свят си отидоха още петима мотористи. От 12 януари до днес 40 български мотоциклетисти загубиха живота си“, добави още тя.

Бончева призова за повече толерантност на пътя, защото тя не е еднопосочна и всички ние сме част от пътното движение в момента, в който напуснем дома си независимо дали сме пешеходци, мотористи, шофьори, или велосипедисти. „От значение е всички ние като участници в пътното движение да бъдем и внимателни, и дисциплинирани“, допълни тя. Като най-голяма опасност за мотористите Бонева посочи не състоянието на самите пътища, а начина на държание на водачите на МПС: „Изключително честа причина за ПТП, тежко ПТП и много често с летален за мотоциклетиста изход е забранената маневра за забранен обратен завой на непозволено място. Това е много често срещано. Още по-често срещано и чувана е фразата: „Не те видях“.

Да, мотоциклетистите са по-мобилни, по-бързо се движат. Освен това аз като човек, който е зад волана всеки ден, все по-малко хора, които са автомобилисти, си гледат страничните огледала. Те не са сложени за украса. Със сигурност агресиращото поведение по българските пътища не намалява за съжаление“, посочи още тя.

Теодора ПАВЛОВА

Източник: Focus-news

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече