неделя, август 9, 2020

Малкият бизнес и големите частни домове – първи на свободния пазар на ток

Най-вероятно калкулатор ще смята на каква цена да купят тока си хора с големи къщи и малкият бизнес, които от 1 юли ще излязат на свободния пазар. Това пише в. „24 часа“.

Според информацията, калкулаторът ще бъде на платформата, чието създаване парламентът ще възложи на КЕВР. Това е казал депутатът от ГЕРБ и бивш директор на АЕЦ „Козлодуй“ Валентин Николов. Търговци на ток заявиха, че цените не могат да бъдат обявявани публично. Затова Николов поясни, че потребителят въвежда стандартизирания си профил и ще може да проверява колко ще му струва да си купи при всеки търговец и да избира най-изгодното за него.

Това е само една от готвените промени в Закона за енергетиката. Основната промяна предвижда фирми, присъединени на 30 и над 30 киловата мощност, да спрат да купуват ток по регулирани цени и да отидат на свободния пазар. Същото се отнася и за частни абонати, чиито домове са присъединени на и над 50 киловата мощност. Това прави близо 55 000 фирми и над 3000 домакинства, а като потребление това е 12% от регулирания пазар на електроенергия.

Николов уточни, че веднъж извадени на свободния пазар, тези фирми и битови потребители няма да имат право да се върнат на регулирания. Пътят е еднопосочен, каза той. Председателят на енергийната комисия допълни, че е избран този подход, защото още не са идентифицирани енергийно бедните, както и уязвимите потребители и как ще бъдат защитени.

Със законови текстове ще се възложи на министерствата на енергетиката и на труда да изработят механизъм за това. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че това е поредна стъпка към либерализирането на пазара, в което имало забавяне.

Тя обеща, че през март ще са готови законови промени за защита на енергийно бедните и уязвимите потребители, за да се предвидят пари в следващия бюджет. Петкова пое ангажимент в края на март в парламента да бъде представена и новата енергийна стратегия.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече