четвъртък, октомври 22, 2020

Маргинали, вдигнете паметник на Горанов

Владислав Горанов прави по поне едно изказване годишно, което в други държави щеше да предизвика чутовен скандал.

Най-новото засяга коронавируса и е следното: „Тези български граждани, които са маргинали и не попадат в нито една от описаните хипотези – те са социално изолирани и едва ли можем много да направим за тях. Те по-скоро да спазват препоръките на Медицинския щаб“. 

Навремето бе попитал не е ли срамно мъж на 50 години да няма 20 000 лева спестени в банката, а по-късно се бе оплакал на премиера, че други ставали милионери, докато той си стои във властта с 2000 лева заплата. Вече няколко пъти сме питали: защо при положение, че такъв мощен предприемачески талант, готов да обитава високите и често безкрупулни върхове на финансовия елит, все пак се налага да бъде министър?

Възможно ли е на един от най-важните столове в Министерски съвет да сяда човек, който съвсем открито използва думата „маргинали“ за куп свободни професии, които са изключително важни? И ако те са наречени „маргинали“, коя дума би употребил министърът за социално изключените – хипотетичният мъж, дето не е спестил 20 хиляди лева в банката все пак би трябвало да се справя с ежедневието си, но под него в социалната йерархия има много повече и много по-зле.

Чудно как по-точно Горанов си представя собствения си електорат и дали не е забелязал, че има огромен шанс в него да изобилства от въпросните маргинали, които все пак са гласували доверие на ГЕРБ. Да бъдеш финансов министър не означава, че трябва да си с ампутирано мислене за кажи-речи 9/10-ти от социалните етажи. И между другото няма как, но се налага и да приемеш още нещо: че наличието на маргинали е и пряк резултат от управлението на държавата, доколкото една от основните й роли е както да стимулира развитието на всеки, така и да изгради социален щит за онези, които са в риск.

Колкото повече маргинали има, толкова по-зле е това за самия Горанов, тъй като качеството на неговото участие във властта се измерва и по техния брой.  След толкова натрупвания по техен адрес по един или друг начин, остава единствено маргиналите да се организират по модела на робите и фараона, и да започнат да градят приживе паметник на този човек. Паметникът ще носи слънчеви очила, под които ще се вижда спуснат надолу снизходителен поглед. Ръката заканително ще е вдигнала пръст, за да посочи всеки, който гравитира на по-малко от 2-3 хиляди лева заплата. Специална фотоклетка ще активира пищяща аларма в случай, че към паметникът се приближи човек с по-евтин от четирицифрено число часовник.

А пред него ще се допускат за селфи само хора със собствените си кръстници, действащи като благородни хазаи един към друг, за да се предпазят от земетресения. Така зоните ще бъдат ясно очертани и никой няма да припарва до другата. Така най-сетне ще разберем, че изолацията не е само тази на коронавируса, разбира се.

И по него самия ще разпознаете интегрираните от маргиналите. Затова – Спазвайте социалната дистанция. 

* Маргинали – това определение даде финансовият министър Владислав Горанов де факто за хората с т.нар. свободни професии. Това той каза по време на големия брифинг за икономическите мерки, които държавата се готви да вземе заради кризата с коронавируса.

Кои са хората със свободни професии т.е. тези, които не попадат в описаните от Горанов хипотези на липса на доходи?

Според допълнителните разпоредби на Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ), това са: експерт-счетоводителите; консултантите; одиторите; адвокатите; нотариусите; частните съдебни изпълнители; съдебните заседатели; експертите към съда и прокуратурата; лицензираните оценители; представителите по индустриална собственост; медицинските специалисти; преводачите; архитектите; инженерите; техническите ръководители; дейците на културата, образованието, изкуството и науката; застрахователните агенти; други физически лица, за които са налице едновременно следните условия:

а) осъществяват за своя сметка професионална дейност

б) не са регистрирани като еднолични търговци

в) са самоосигуряващи се лица по смисъла на Кодекса за социално осигуряване.

Какво виждаме от изброеното – счетоводителите, без които никой бизнес не може да съществува, са маргинали от гледната точка на действащия ни финансов министър.

Кажи-речи всички професии, без които правосъдието не може да съществува, са маргинали от гледната точка на Горанов.

Дори медицинските специалисти са свободна професия – Борисов поне обеща по 1000 лева месечно отгоре на тези медици на първа линия в борбата с коронавируса.

За инженери, архитекти, културни дейци и учени изобщо няма да говорим – сигурно Горанов, като „немаргинал“, ще измисли лекарство срещу COVID-19, няма да са учените.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече