неделя, октомври 24, 2021

Марияна Николова: Работата на заведенията тепърва ще се изяснява с Националния оперативен щаб

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова коментира пред БНТ, че предложения за сектор туризъм тепърва ще се обсъждат и с Националния оперативен щаб след анализ на ситуацията с бройките заразени. Сред тях са работа на заведенията на 50%, както и работа при предварителни резервации, уточни тя.

Предложенията важат за ресторанти, за нощните заведения все още не са провеждани подобни разговори, уточни Николова.

Нивата на безработица в сектор „Туризъм“ са 6,7%. Има ръст на безработицата, като най-засегнати са в сектор Хотелиерство, каза министърката.

Туристите все повече търсят индивидуалните резервации и малките места за настаняване. Зимният сезон се ползва от малките хотели, от малките места за настаняване, които са заети на 100%. Сериозна заетост се отчита и в СПА курортите. По отношение на зимния сезон резервациите са между 35 и 40%, поясни Николова.

При хотелиерството и ресторантьорството най-успешната мярка е 60:40, която е трансформирана в 80/20 за сектора, съобщи министърът. Изплатени са над милиард и 200 милиона, от които около 720 милиона са достигнали пряко до бизнеса. Правителството е дало ясно заявка за удължаването на тази мярка до 31 март.

Източник: Petel.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече