сряда, декември 2, 2020

Маските стават задължителни в класните стаи. За кои ученици?

Въпреки, че масово родители и ученици не подкрепят задължителното носене на маски в час, мяркат влиза в сила от 30-и ноември

Маските стават задължителни в класните стаи за учениците от 5-ти до 12-ти клас и препоръчителни за учениците в начален етап. Мярката e по предложение на всички социални партньори. Тя ще влезе в сила от 30-и ноември, когато по график в класните стаи ще се върнат всички ученици.

Масово родители и ученици не подкрепят задължителното носене на маски в час, показва проучване на директорските организации в сферата на образованието. Пак според същото проучване обаче, почти всички директори и учители са на мнение, че маските за ученици трябва да са задължителни. Като причина за това те отчитат сериозния ръст заболели педагози. За това и преподавателите внесоха предложение в МОН маските да са задължителни. Оттам приеха мярката.

По план след 27-и ноември всички ученици ще се върнат в класните стаи, но по график. Така в училищата дневно ще са около 50% от децата. Именно затова и носенето на маски ще е задължително.

„Ще бъде задължително за учениците от 5-ти до 12-ти клас, препоръчително за тези от 1-ви до 4-ти клас. Това е единстевния начин да запазим учителите живи”, заяви Диян Стаматов, който е председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България /СРСНПБ/, цитиран от NOVA.

Задължителното носене на маски от учениците е единствения начин учебният процес да протича безопасно за учителите, категорични са от директорските организации в системата на образованието. Родителите обаче контрират.

„Според мен това не е много добра идея. Чисто практически не знам дали ще е възможно, иначе като идея за защита на учителите – да”, казва Цветелина Семкова.

Мярката ще е неефективна, ако децата носят само по една маска на ден в училище, припомнят педиатрите. „Всеки родител да сложи три маски в едно чисто найлоново пликче и детето да се научи на всеки два часа да ги сменя, иначе може да има обратен ефект, защото те се напояват със слюнка, с влага, а се знае, че където има топлина и влага има микроорганизми, които се развиват много буйно”, посочва д-р Павлина Андреева, педиатър в 14-то ДКЦ, София.

Според нея проблем с дисциплината при най-малките няма да има. „Но буйните тийнейджъри дълбоко се съмнявам, че ще правят номера. Горките учители”, допълва тя.

С маските се свиква бързо, успокояват четвъртокласниците от столичното 119-то училище, които вече имат опит с носенето им. „Откакто излезе пандемията, мама ми каза да нося маска и оттогава мога да нося маска. Не ми е трудно”, каза Лъчезар Михайлов. И допълва: „Аз свикнах за 4 дни, първо ме задушаваше много и не можех да дишам почти”.

„Не е чак толкова гадно”, казва Боян Петков.

„Имаше леко задушаваше, не беше най-приятното, но се свиква”, коментира Томас Иванов.

„Даже ми помага, когато правя бийтбокс да не плюя”, казва Кристиян Дихонов.

Мярката за задължителните маски в час влиза в сила от 30-и ноември, когато в клас по график ще се върнат всички ученици. Това обаче ще се случва по строга схема. Първо ще трябва да се произнесат от областните и общинските щабове, РЗИ и чак тогава да се взимат локални решения от училищата, по един от трите варианта, за учене по график и хибридно, с разделени класове – едните на училище другите пред компютъра.

Източник: Novavarna.net

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече