неделя, юни 20, 2021

Математик вижда училищата и ресторантите като ключ срещу по-заразни варианти на коронавируса

Англия управляваха по-лошо кризата у нас и оставиха до последно училищата да работят, за разлика от нас, макар и ние да реагирахме по-късно, отколкото мисля, че трябваше. Това заяви математикът Лъчезар Томов.

Възрастовата група от I до IV клас не се тества изобщо и до края на януари ще разберем какво се случва. С британския вариант B117 и сегашните мерки, репродуктивното число на зараза ще скочи над 1,1, каза Томов. Според него, веднага ще усетим британският вариант, ако той стане доминиращ и ще трябват по-сериозни мерки, защото той е по-заразен.

В Германия вече се дискутира, че за да бъде по-ограничен британският вариант на COVID-19 B117 следва да се действа с рестриктивни мерки в прозорец от следващите 2-3 седмици.

Проблемът с ресторанти е, че когато се отворят, не се знае каква дисциплина ще се спазва там. Ако ресторантите отворят с 20% капацитет, не е опасно – въпросът е как се спазва това, подчерта пред Нова телевизия Томов, напомняйки как Ричард Алибегов си носи маската под носа.

Томов счита, че до края на лятото може да се използват всички дози ваксина на AstraZeneca и Оксфордския университет, но само при активна кампания. Трябва да се обърне общественото мнение, смята той.

На въпрос колко души трябва да са ваксинирани, Томов се съгласи, че 2 000 000 ще значи по-бавно бъдещо разпространение на вируса, предвид и поне 600 000 вече преболедували. Но за разлика от сметките на математика на Националния оперативен щаб (НОЩ) проф. Николай Витанов, Томов умножава откритите случаи по 3-4, а не по 8!

В личния си профил във Facebook Лъчезар Томов публикува съждение, че имало сериозен скок на положителните антигенни тестове. От седмичната статистика досега се вижда друго – че всяка седмица има спад на процента на положителни антигенни тестове, като нещата тръгнаха от над 23% положителни в края на миналата година и сега вървят при около 6%, а броят на тестовете за седмица вече е между 20-23 000. Томов обаче гледа дневното движение, където има по-големи различия.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече