неделя, октомври 25, 2020

Математикът на щаба: Ако успеем да удържим епидемията през ноември, ще спасим присъствената учебна година

„Влизаме в новата учебна година с около 30 заразени ученици, в една система с около 700 000 ученици и десетки хиляди учители – това е нищо. Ако мерките, които са предложени, се спазват и това продължи както досега (понеже хората го правят, каквото и да се говори) експозиционното нарастване на епидемията ще се движи в добрия вариант. През октомври не се очаква нещо драматично.

Трябва да се стегнем и да изкараме ноември месец, защото той е критичен. Там се появяват вече другите вируси и трябва да се внимава. Успеем ли да изкараме ноември месец, декември няма много работни дни и идва края на годината и на първия срок – ето ви спасена присъствената година. Това каза по Нова телевизия математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов.

Това, което се очертаваше като лош вариант за септември месец, е добрият вариант за октомври, каза още експертът, но уточни, че конкретна прогноза ще оповести след празника.

Това, което се случва в Испания, ще дойде и при нас, но не с такъв интензитет. Все още ние се намираме в една по-спокойна обстановка, която се очаква да продължи и през октомври, обясни проф. Витанов.

Под карантина са около 500 деца, но голямата част от тях не са заразени. Около 30 от тях са носители на вируса, уточни той. Освен това трябва да се прави разлика между тези, които са позитивни, но не са болни и реално боледуващите.

На 100 излекувани имаме 101 са заразени, това е показател, че в момента епидемията леко се разширява. Влизаме в есента с относително добри показатели на фона на останалите държави, увери специалистът.

Според него мерките са напълно адекватни, а моменталното поставяне под карантина пресича огнището на разпространение.

Той отказа да коментира мерките в Швеция, но обясни, че ефектът от тях е спорен, тъй като е доказано, че няма колективен имунитет към този вирус и не е колко време съществуват антителата срещу него. В Швеция има 5800 починали, при население, което е 1,4, пъти по-голямо от нашето, ние имаме около 700 починали. Мисля, че сравнението е ясно, каза математикът.

Починалите „вървят“ известно време след случаите, обясни проф. Витанов и допълни, че в последно време имаме малко случаи и е възможно смъртността да намалее. Към края на октомври е нормално да очакваме, че починалите ще стигнат 1000, но това е все още под средното световно равнище, каза той.

Източник: Petel.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече