четвъртък, септември 23, 2021

Майкъл Джексън остави дългове от половин милиард

Заедно с музикалното си завещание и милионите си върли фенове по целия свят, Кралят на попа е оставил след себе си и значителни дългове, които според „Уолстрийт Джърнъл“ възлизат на около петстотин милиона щатски долара.

Джако е продал над 61 милиона копия от албумите си, а Thriller все още е най-добре продаваният албум за всички времена. Bad пък може да се похвали с 22 милиона екземпляра.

Докато е в апогея си Джексън закупува компанията ATV Music за 47,5 милиона и това остава най-добрата му инвестиция – ATV Music струва над 1 милиард.

През 1988 започват най-сериозните разхищения на Джако. Тогава той купува имението Neverland – 100 декара райска земя, която Джексън превръща в символ на своето влияние. В имението има тенискортове, басейни, огромна къща, увеселителен парк, дори зоологическа градина.

През 1995 Джако сключва сделка със Sony и обединява ATV Music с тях, като получава в замяна 95 милиона. През 2001 половината от тези пари отиват като гаранция за заемите му от 200 милиона долара, взети от Bank of America.

През март 2008 Майкъл Джексън се изнесе от Neverland, чиято ипотека бе просрочена. Освен това по същото време един от синовете на краля на Бахрейн, шейх Абдул бин Хамад Ал Халифа обвини Джако за невърнат заем от 7 милиона. Като част от него е имало спонсорство за написването на автобиографична книга и издаването на нов албум, които обаче така и не се появили.

През ноември Кралят на попа бе подпомогнат от компанията Colony Capital със сумата от 23 милиона, която му помогна да запази частично собствеността си върху Neverland.

Като част от редуцирането на огромните си дългове, Джако трябваше да изнесе цели 50 последователни концерта на О2-арина в Лондон. Спонсорите от AEG Live ще претърпи загуби от 40 милиона долара, ако застрахователите не покрият поне част от онова, което компанията вече е изразходвала за подготовката на епичното събитие, което няма да се състои.

Колкото и тежко да звучи обаче, смъртта на Майкъл Джексън ще донесе огромни приходи за Sony Music Entertainment, които имат правата върху музиката му. Очаква се компанията да преиздаде специални версии на най-големите му албуми, които по всяка вероятност за нищожно време ще оглавят класациите за продажби.

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече