четвъртък, юни 24, 2021

Майката на върнатото бебе: Успяхме да минем през всичко с помощта на много хора

 „Много сме щастливи. Усещам, че е преживяла раздялата. Когато й обърна гръб или не съм до нея, започва да плаче. Аз се опитвам да я успокоя по всякакъв начин“, каза в „Здравей, България“ Мирена Славова – майката на отнетото в Германия бебе.

Тя обясни, че гражданското дело за попечителство на детето вече е приключило, а в съвсем кратки срокове се очаква да отпадне и наказателното дело.

„Успяхме да минем през всичко с помощта на много хора. Най-много искам да благодаря на г-н Данов от посолството ни в Берлин. Той беше на наше разположение почти денонощно. Благодарности и към много български лекари, които помогнаха с тяхната експертиза. Проф. д-р Христо Цеков и доц. Марин Генчев са в основата на събитията, за което съм много благодарна. Всички тези хора си заложиха името без да ни познават. Направиха собствена експертиза и показаха, че нашата може да бъде лесно доказана“, добави Славова.

По нейните думи към този моменти детето е живо и здраво. Тепърва семейството ще решава как да продължи живота си след тази случка.

Експертизата на двама български лекари се оказва от голямо значение за решението на съда.

„С помощта на представените ни документи установихме, че всички травми са настъпили по едно и също време, тоест едномоментно. Когато травмите настъпват по такъв начин, това означава, че най-вероятно се касае за инцидент, а не за домашно насилие. При насилието счупванията се появяват в различно време, като хронология. Това се вижда много добре при направените снимки. Според мен най-важната работа в този случай е тази на неврохирурзите“, каза д-р Николай Цуцомански, началник на Клиника по детска ортопедия и травматология в „Пирогов“.

„Аз първо искам да кажа, че бяха извършени три такива експертизи. Всяка една от тях еднозначно прие, че категорично няма данни за насилие над детето. Има обстоятелства около раждането на детето, както и други фактори, които обясняват лезиите“, обясни доц. Николай Велинов.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече