понеделник, юни 27, 2022

“Маймунска шарка” е засечена в три страни в Европа

Заболяването е много рядко за континента. Вече има 7 потвърдени случая във Великобритания. Случаи са засечени също и в Испания и Португалия. “Маймунската шарка” при хора е идентифицирана за първи път през 1970 г. в Демократична република Конго и е характерна предимно за африкански държави. Специалисти за озадачени защо са засечени случаи в Европа, при положение, че заболелите са предимно мъже, които не са пътували в чужбина. 

“Маймунска шарка” се появи във Великобритания. За 10 дни случаите на Острова вече са седем. Съобщения за потвърдени случаи има и в Испания и Португалия, предаде bTV.

На 7 май във Великобритания се появи първото съобщение за случай на така наречената „маймунска шарка”. Заболяването е рядко за Европа.

Заболяването при хора е идентифицирано за първи път през 1970 г. в Демократична република Конго при 9-годишно момче. Оттогава за заразяване е съобщавано в 11 африкански страни.

Спорадичните случаи на заразени в Европа са били сред хора, които са пътували скоро до Африка. Въпреки че липсва официална информация за регистрираните случаи сега, е ясно, че те са предимно сред мъже, които не са пътували скоро в чужбина, което кара специалистите да търсят друга причина за разпространението на заразата.

Това обаче е проблем като цяло, дори в страните, където тя е обичайна. Миналата година е имало повече от 6000 съобщени случая в Конго и около 3000 случая в Нигерия.

„Маймунската шарка“ е роднина на едра шарка – заболяване, което е ликвидирано през 1980 г., но е по-малко предавано, причинява по-леки симптоми и е по-малко смъртоносно.

Симптомите обикновено започват с комбинация от треска, главоболие, мускулни болки, болки в гърба, втрисане, изтощение и подути лимфни възли. След треска основната характеристика на „маймунската шарка“ е много неприятен обрив, който има тенденция да се развие един до три дни по-късно. Често започва от лицето и след това се разпространява по други части на тялото.

Въпреки че вече има съобщения за подобни случаи в Испания и Португалия, от британското здравно ведомство подчертават, че рискът за обществото остава много малък, тъй като вирусът не се разпространява лесно между хората.

Източник: Novavarna.net

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече