неделя, юни 26, 2022

Медведев призова Русия да се готви за десетилетия санкции

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев заяви, че санкциите срещу Русия ще действат десетилетия. Той обаче не свързва това с войната в Украйна.

„Ние с вас разбираме прекрасно, че въведените санкции очевидно ще действат много дълго време и това няма нищо общо дори със специалната военна операция. Очевидно е, че тези санкции ще имат продължително действие, както беше в предишните, включително и през съветските години. Тоест това са десетилетия“, казва Медведев.

В тази връзка той смята, че Русия трябва да разчита „само на собствените си възможности“. Самият Медведев беше санкциониран от Европейския съюз (на 25 февруари), Великобритания (на 15 март) и Съединените щати (на 6 април) заради инвазията на Русия в Украйна.

По-рано той заплаши да заведе дела срещу „враговете на Русия“, за да оспори ограниченията. В същото време Медведев се готвеше да води дела на Запад: „в националните съдилища на САЩ и Европа“, както и в международните съдилища, посочвайки, че те имат „значителна степен на независимост“.

Тогава реториката му започна да се променя. Медведев заяви, че санкциите могат да се квалифицират като акт на агресия и форма на война, тъй като прилагането им „е насочено към подкопаване на икономическата независимост, а следователно – и на държавния суверенитет на Русия“. По такъв начин те „застрашават самото съществуване на държавата“, което дава на Русия правото на подходяща отбрана, отеляза той.

През май заместник-председателят на Съвета за сигурност вече забрави, че говори за щетите от санкциите за Русия, и започна да пропагандира тезата за предстоящия срив на икономиките на западните страни. Според Медведев санкциите, които „стрелят в собствените им крака“, ще провокират финансова, хранителна, енергийна и логистична криза там.

Медведев също заплаши Запада с „нови регионални военни конфликти“ в нестабилни региони, активизиране на терористи и епидемии.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече