петък, юни 18, 2021

Министър Борисов: Държавата ще осигури пълна подкрепа на бизнеса в този 10-дневен период, в който ще бъде затворен

Министърът на икономиката обяви какъв ще е подходът на държавата към бизнеса, който заради локдауна, излиза от строя за 10 дни. Работим заедно, за да отговорим на нуждите на бизнеса. Предприемаме незабавни и светкавични мерки. Когато работим заедно, можем да подпомогнем българската икономика. Това заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов на брифинг пред медиите, предаде репортер на Novini.bg.

,,Нашият ангажимент като държавата е да осигурим пълна подкрепа на бизнеса в този 10-дневен период, в който ще бъде затворен. Подкрепата ще бъде предоставена на всички сектори, които ще бъдат засегнати от заповедта на здравния министър Имаме вече изготвена платформа, работим с всички заинтересовани страни, както и с НАП. На базата на разговорите, които имаме с министър Сачева, ще продължат да се прилагат мерките 80/20, 60/40, 75/0 и мярката „Запази ме“. Разбира се, продължават и мерките през Българската банка за развитие“, обясни още министър Борисов.

Относно неплатените отпуски на служителите той посочи, че помощта по тази процедура минава през Министерството на труда и социалната политика, а компаниите, които имат проблем с фиксираните разходи, ще могат да разчитат на Министерството на икономиката.

Разполагаме с необходимия ресурс за абсолютно всички. Няма значение в какъв размер е той, защото ние ще се справим. Ще ъпдейтнем процедурите през НАП. За тези десет дни компаниите ще получат аналогична процедура през НАП и оперативна програма „Иновации и конкурентноспособност“, която е част от Министерството на икономиката. Те ще получат до 50 000 лева. Продължаваме да разговаряме с бизнеса и за нови мерки за подпомагане, подчерта икономическият министър.

,,Директната помощ за физическите лица минава през процедурите на социалното министерство. Мислим както за хората, така и за бизнеса, спазвайки европейските правила и законите в България. Правим най-доброто в синхрон с бизнеса, правителството и засегнатите браншове“, заяви в заключение Лъчезар Борисов.

Източник: Petel.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече