събота, юли 2, 2022

Министър Йорданова: Гешев е само част от проблема, големият проблем е фигурата на главния прокурор

Гешев е само част от проблема, големият проблем е именно фигурата на главния прокурор. Какъв е неговият статут, какви са неговите правомощия, какъв е механизмът за търсене на неговата отговорност. Ние затова работим и в тази посока. Името на Гешев често се появява в нашите разговори, защото в момента той някак си затруднява този процес, както стана ясно с този коментар на ръководството на Главна прокуратура, Гешев за пореден път и хората, с които работи, отмества фокуса на дебата и манипулира дебата. Говори се, че Европейската комисия не иска съответните промени, а писмото е тук, то съществува и всички знаят за него. Това заяви правосъдният министър Надежда Йорданова по БНТ.

Както казах, Гешев е само част от проблема, големият проблем, специално в наказателното правораздаване, е цялостният механизъм, за това как и какъв е статута на главния прокурор, как точно функционира прокуратурата. Действително само част от делата имат наказателно-правен характер, но голяма част от тези дела носят и усещането за справедливост в обществото. Изключително е важно да имаме съдебна система, в която обществото има доверие. За друга част от делата, които са по-голямата част, които се разглеждат в Съдебната система, те са свързани с търговския оборот, те са свързани със защита на нашата права за собственост, те са свързани със семейните ни отношения, ако щете, и родителските права върху деца, семейния тормоз, домашното насилие, тогава когато, разбира се, не е престъпление. Толкова други въпроси, които изискват съответните мерки. За тях има също законодателни инициативи, допълни Йорданова. 

Ако погледнете в плана, който е подготвило управляващото мнозинство, в сектора Правосъдие, там фигурира темата за несъстоятелността. Ами тази реформа в темата за несъстоятелност, която да направи процеса по-сигурен, по-бърз и съответно да даде възможност на предприятията, здравите предприятия да се връщат към стопанския живот, тя също е от години назад – 2015, 2016 година, в тази сфера ние имаме много неизпълнени неща, така че това е нещо, по което ще работим. Темата за частните съдебни изпълнители е също в обхвата на нашите задачи. За частните съдебни изпълнители, там трябва да се коригира системата, така че правата на длъжника от една страна да се защитят по-добре, да се направи някое от съдебното изпълнение по-бързо. Има и идея за електронизиране на част от процесите, каза още Надежда Йорданова.

Източник: Petel.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече