петък, септември 17, 2021

Мустафа Карадайъ към Радев: Бихме подкрепили правителство, предложено от трите нови партии в НС

Започнаха консултациите между президента Румен Радев и ДПС за съставяне на ново правителство.

Радев ще се срещне с всички формации в Народното събрание днес. Вече се състояха срещите с ГЕРБ-СДС, „Има такъв народ“ и БСП.

„Знаете, че днес са в ход консултации с парламентарните групи. Знаете колко са значими предизвикателствата пред България, а те изискват най-бързо оперативно и отговорно правителство. Радвам се, че вашата партия е тук, защото разчитаме на вашите дългогодишни парламентарни опит и традиции в една много важна мисия, да се намери верният баланс между необходимостта от законодателни промени и съставянето на правителство. Също така в никакъв случай не искам да създавам убеждение, че тикам този процес в някаква посока, но съм длъжен да не пренебрегвам нито една опция, която ми вменява Конституцията. Пред вас също стои въпросът, при определена хипотеза, за трети мандат“, заяви в началото на срещата Румен Радев.

„Ние от страната на ДПС имахме възможност още след изборите да изразим оценката си за проведените избори и сега можем пак да я повторим. Ние разчитаме вота на българските избиратели като ясно изразено желание за промяна. Да спрем омразата, разделението, противопоставянето, арогантността и агресията в политиката. Да възстановим политическата нормалност и демокрацията в България. И да дадем рестарт на държавността“, каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

„Последните 4 години ние не се спряхме да повтаряме, че е нужен диалог между институциите, политическите партии, за да има нормалност в политиката. От друга страна предметът на днешните консултации е във връзка с евентуално съставяне на бъдещо правителство. Ние от ДПС имахме възможност да си кажем мнението, че ДПС няма да подкрепи правителство на партиите, които загубиха последните избори – едната загуби над 300 хил. гласа и 20 мандата, другата загуби над 450 хил. гласа и 37 мандата. Ние имаме скромен ръст на изборните резултати – имаме повече гласове с 20 хиляди и 4 мандата повече. Ние бихме подкрепили правителство, предложено от трите нови партии в Народното събрание, но с евентуални приоритети“, каза Карадайъ.

„Като първи посочихме борбата с ковид кризата или социално-икономическите мерки, както и ускорена ваксинация. Като втори посочихме изготвяне на Плана за възстановяване и устойчивост. За нас е важен приоритет достойното ни членство в евро-атлантическите структури. Ако разчитаме за един по-сериозен период на мандат на следващо правителство, ние трябва да видим и програмата за ускорено икономическо развитие на България. Трябва да имаме ускорено икономическо развитие. Според ДПС България трябва да има поне 3 пъти по-ускорено икономическо развитие. Ние оставаме на тези наши позиции и очакваме да бъдат представени програмите и приоритетите на кандидатите за министър-председател и правителство“, заяви председателят на ДПС.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече