четвъртък, октомври 21, 2021

Мутафчийски: Близо сме до пика, но не значи, че щом го стигнем и ще тръгнем надолу

Според математически изследвания, сме близо до пика на COVID-19, но това не значи, че като стигнем пик и веднага ще почнем да вървим надолу. Това заяви началникът на Националния кризисен щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг за ситуацията с коронавируса.

Той обясни, че става дума за процес – не може да кажем „днес сме в пика, утре почваме да слизаме надолу“. И обясни, че имало данни как може да се изчислява, че се стига до пик и как се слиза от него.

По думите му, това, че обявяваме по 10-15-20 болни на ден от COVID-19, означава, че се справяме добре. „Безработицата в момента е в цял свят“, добави Мутафчийски на въпрос на телевизия „7/8“ какво ще правим при много по-дълго продължаващо извънредно положение от 13 май.

„На икономически и политически въпроси няма да давам отговор и няма да се опитвам дори“, уточни генералът, който обаче напомни как френският президент Еманюел Макрон говорел за затваряне на граници до Нова година.

Мутафчийски изрази притеснение, че например в Сингапур имало рязко увеличение на болните за последните 24 часа, като той цитира число от над 300 новозаразени за 24 часа. Там потвърдено болните са общо почти 3000 души, според данни на „Джон Хопкинс“. Затова и началникът на Националния кризисен щаб изрази опасение от втори пик там, правейки сравнение между Сингапур и България като приблизително равни по големина държави. От думите му излезе, че най-устойчивият отговор на COVID-19 е ваксина или специфично лекарство, каквито в момента още няма.

Що се отнася до развитието на болестта, началникът на Националния кризисен щаб коментира, че болестта се развива много странно в някои случаи – има подобрение в рамките на дни, после влошаване, после пак подобрение.

На въпрос дали се води статистика на установените случаи в частни лаборатории, Мутафчийски увери, че тези случаи се проследяват от РЗИ. Той коментира и, че много държави почнали да отчитат като смъртност само починали от коронавирус, но не и с придружаващи заболявания. Това не се прави в България, по думите на генерала, който уточни, че тепърва ще се прави статистически анализ от НСИ да няма скрита смъртност.

„На всички, които много разбират от епидемиология, мога да кажа, че повече от 3 случая на нова болест са епидемия“, каза националният здравен инспектор Ангел Кунчев, който уточни, че 3 свързани случая са епидемия. Няма критерий „200 000“ болни, ползваме го за грип и то не в този чист вид, заяви Кунчев.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече