вторник, септември 21, 2021

Мутафчийски емоционални думи и равносметка: Преборихме ли Covid-19 и какво ни чака

Бяхме подготвили доста обширно изложение за дейността на Щаба

Но всеки ден сме ви информирали, така че сега съвсем сбито ще ви го представя нещата. Това заяви ген. Венцислав Мутафчийски на 100 ден от създаването на НОЩ.

Общият брой на лабораториите, които правят тестове за COVID-19 у нас, са 143, посочи Мутафчийски. 3438 са положителните PCR-и. Има повторни PCR-и, за това броят на положителните тестове е по-голям от заразените. В 77 болнични заведения у нас са лекувани пациенти с COVID-19.

“Тенденцията, която се наблюдаваше през цялото време и която се очакваше от някои математически модели. Първо, говореше се за няколко пика, но с ресурса, с който разполага България, целта беше да се поддържа намалена заразяемост, за да може здравната система да се справи. Това беше изпълнено. Имаше и такива моменти, като болницата във Видин. Там нещата станаха по 2 причини – големият брой на заразени медици и капацитетът на леглата. Тогава министърът взе решение болните да бъдат позиционирани в други болници. Същите проблеми възникнаха в Ямбол, Сливен и Пазарджик.”, отбеляза гем Мутафчийски.

“Около Великден за първи път тогава отбелязахме един пик на смъртността, вместо от 3 до 5 случая. В седмицата 25-04 достигнахме най-голям брой заболели за 1 седмица 443 души, до тогава бяхме достигали максимум до 230 души. Надяваме се повече да не достигаме до това ниво”, заяви той.

Повишена заболеваемост имаше в началото на април, след което тя навлезе в пик. В края на месеца заболеваемостта отново тръгна нагоре. Закономерно след това имаше известно спадане и се откриха доста огнища, които бяха туширани. Но не можа да се промени повишената смъртност. Това стана в началото и средата на май, когато имаше седмица с 18 жертви, а след това с 20, отчете проф. Мутафчийски.

Към момента имаме прекръстосване на кривите, което се наблюдава от 24 май на заразените и на излекуваните. Смъртността е в ниски граници от 10 души на седмица. 2592 е общият брой на пациентите според Националната информационна система. Има разлика. 2585 са случаите според НОЩ. Има разлика от 7 пациента.  Жени са 1325, мъже 1260. 1317 са в болница, от тях 156 са в интензивно отделение. От тях 50 души са били на апаратна вентилация. 36 от тях са починали. 11 са екстубирани.  Според информационната система 149 са починалите от COVID-19, според щаба – 147. 145 са децата, които са се заразили с вируса. 1321 човека са излекуваните. В момента броят на новозаразените спада, а на излекуваните се повишава. Смъртността е около 10 души на седмица.

Диабет, хроинични, сърдечни и белодробни заболявания са най-честите придружаващи заболявания при усложненията от Covid-19″, уточни шефът на НОЩ.

“Искам да благодаря на всички граждани на България, които със своята дисциплина успяха да запазят здравето на себе си и на своите близки. Искам да благодаря на всички колеги и най-вече на тези, които са на първа линия.  Искам да благодаря на областните управители и кметове, защото те бяха едни от първите хора, които се организираха и оказаха влияние за справяне с кризата на местно ниво. Искам да благодаря на всички доброволци.”, заяви още той.

Искам да благодаря на правителството за навременните и решителни мерки, за да не се случат неща, които се случиха в много други държави.

Искам да благодаря на логистичния щаб в лицето на гл. ком. Николов. Каквото и да си говорим в България много рядко се дискутираше и смея да твърдя, че беше много пресилено, че има липса на защитни облекла.

Знаете в чужбина имаше много голи протести на правителството. Това в България не се е случвало.

Благодаря на индустрията и не на последно място да благодаря на медиите.

Източник: Novavarna.net

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече