неделя, септември 20, 2020

Мутафчийски: Скоро ще се отпуснат мерките по отношение на откритите пространства, в щаба спорим и за маските

Всички мерки се предлагат като разхлабване много активно се обсъждат не само в последните дни, а доста отдавна – какъв да бъде ритъма на отпускане на мерките.

Вече сте свидетели през последните две седмици колко много неща се промениха. И в следващите дни също ще бъдат направени следващите съобщения. Още вчера уточних, че тези разговори, които се водят с правителството, те ще обявяват начина, по който ще се отпускат мерките, а ние като щаб даваме само становище. Разбира се, върви се по пътя на постепенно освобождаване на мерките. Един от принципите, които се спазва, е, ако се допуска събиране на известен брой хора, то да бъде първо отпуснато първо за тези, които се провеждат на открито, а след това постепенно и с определени изисквания за отпускане на събирането за затворени помещения.

За съжаление не може да се предвиди в пълен обем какъв може да бъде резултата от това нещо. Всички държави в света в момента с отпускане на мерките изповядват една не много сериозно звучаща, но по метода на опита и грешките. Ние се стремим да наблюдаваме много внимателно какво се случва и дали някъде дадена мярка, която е в повече от България отпусната е дала отражение върху общата заболеваемост. Така че това е пътя и нататък, като на първо място ще отпуснем ходенето в планините, парковете – разширяване на контингента, който може да ги посещава, индивидуалните спортове на открито.

Това са неща, които много активно се говорят, но те ще бъдат обобщени и обявени като дати за отпускане от правителството. Това коментира ген. Венцислав Мутафчийски.

В момента обсъждаме задължителното носене на маски. На едно становище сме всички, че в закрити помещения, в градския транспорт маска трябва да се носи задължително. Спора ни е дали да отпадне задължителното носене на маска в открити пространства, посочи Мутафчийски. 

Източник: Petel.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече