четвъртък, януари 28, 2021

МВР министърът призна, че продължават да ни следят през телефоните с основание COVID-19

И след края на извънредното положение, МВР може да следи хора през телефоните и мобилните им устройства – къде се намират, на основание наблюдение и контрол на карантинна мярка заради заразна болест. Това заяви вътрешният министър Младен Маринов по време на изслушване в комисията по вътрешните работи в парламента.

На въпрос от БСП дали след падането на извънредното положение МВР още може да следи законно хора на основание COVID-19, отговорът на Маринов беше положителен. Той каза, че законова възможност има предвид промените, минали през Закона за здравето.

При отказ на даден човек да бъде карантиниран или ако е нарушил задължителна карантина, имаме право да поискаме електронно следене – на мобилното устройство, което е заявило лицето. Само локализация, не съдържание на комуникация, уточни Маринов. Предвидено е да става веднага след молбата на полицията, като изискването е до 24 часа да бъде уведомен компетентният съд, като според неговото решение се процедира. Търси се „един вид предварително изпълнение“, поясни Маринов, защото ставало въпрос за опасност от зараза.

Вътрешният министър обаче не знаеше колко на брой са такива случаи. Не са ми докладвали, мисля, че сега не се прилага. Няма никаква опасност за свободата на гражданите, защото има съдебен контрол, подчерта МВР министърът.

Целите на МВР занапред

Голяма част от обществото като че ли забрави да носи маски на обществени места, оплака се Маринов. Според Маринов, сега МВР се фокусира да следи карантинираните хора – около 20 000 в момента. Едновременно с това полицията почвала да влиза в нормален ритъм на работа – да не допуска ескалация на престъпната дейност с охлабването на мерките.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов пък обясни, че през април при всички видове престъпления има спад. С 16,4% е спаднала престъпността за периода януари – април 2020 година на годишна база, а разкриваемостта се увеличила с 0,8%. Например грабежите са намалели с над 19%.

„Похвалете се, сложете ги на сайта си“, призова предшественикът на Маринов – Валентин Радев. И поиска да има обобщена информация по болезнени въпроси, като телефонните измами.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече