вторник, юни 28, 2022

МВР: Настилките на магистралите не отговарят на скорост от 140 км/ч, те са пренебрежимо малки

Няколко дни, след като МВР представи проект за изключително мащабни промени в Закона за движението по пътищата, зам.-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев обясни пред журналисти защо силовото ведомство предлага намаляване на скоростта по магистралите и значителен скок на глобите за ред нарушения.

„Пътните настилки на автомагистралите, как да кажа, не отговарят съвсем на скорост от 140 км/ч. Има участъци, може би – немалко, в които, движейки се с такава скорост от 140 км/ч, рисковете за участниците в движението са значително по-големи, от това, което биха били, да речем, при ограничение от 130 км/ч“, посочи той.

Темелакиев обясни и защо МВР иска вдигане на глобите: „Налага се някакъв вид актуализация на размера на санкциите, защото някои от тях са пренебрежимо малки – до степен, в която не биха изпълнили своята функция, тоест не биха осъществили така наречената генерална превенция“.

Той все пак уточни, че това са само идеи и предложения със съответните аргументи и тепърва текстовете ще минат през обществено обсъждане преди да стигнат до парламента.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече