петък, декември 4, 2020

Над 500 дка дървесина са изпепелени в Рила

Над 1 млн. лева са до момента щетите от големия горски пожар в Рила. Там досега са изпепелени близо 500 декара дървесина – на декар гора струва средно 2500 лева – пари за гасене, залесяване и загуба на дървесина. Само полетите на хеликоптера Ми-17, който се включи в гасенето, струват около 3000 лева на час, пише „Монитор“.

От Изпълнителната агенция по горите обясниха, че е още рано да се пресметнат окончателните щети от огнената стихия, тъй като пожарът все още не е загасен окончателно. Засега версията е, че пламъците са тръгнали от огън на бракониери или немарливи туристи. Разследването ще уточни точните виновници за тежкия инцидент.

Бедствието в Национален парк Рила върлува от неделя сутринта, а гасенето му продължава без прекъсване. Стихията е над село Долно Осеново.  Военните също се включиха в потушаването на огнената стихия, която  унищожи ценни видове от природното богатство в защитената територия.

Пожарът пламна в неделя сутринта в гората над симитлийското село и бързо се разрасна. Горят няколкостотин декара горски масиви и храсти. До мястото на огнената стихия няма път, което прави невъзможно потушаването с пожарни автомобили. Гасенето се извършва на ръка.

Засегнати са над 450 дка край хижа „Чакалица“. Местността Предел е сборният пункт на хората, които вчера сутринта тръгнаха да се борят с бедствието, ще се разчита и на хеликоптера, който се включи в помощ на пожарникарите.

Голям пожар втори ден гори и в Стара планина над Чипровци – между върховете Дража глава и Голема чука. Фронтът е близо 5 километра и обхваща границата със Сърбия. Горят предимно високи храсти и сухи треви, но има опасност да обхване гората.

Местността е силно пресечена, районът е труднодостъпен. В българската част на границата са пожарникари, включили са се и от горското стопанство в района, а местната власт търси доброволци. Пожарникари с техника гасят и от сръбска територия. И в Пирот се организират хора с джипове, които да помагат на огнеборците. Наблизо няма населени места, които да са застрашени от пламъците.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече