петък, октомври 22, 2021

Най-голямата соларна централа в Европа вече работи

Най-голямата фотоволтаична централа в Европа, според нейният собственик – испанската Iberdrola, вече е факт. През тази седмица 500-мегаватовата соларна ферма заработи официално, което е една окуражителна стъпка за индустрията в месеци на редица трудности, свързани с разпространението на коронавируса.

Централата, която се намира в западния регион на Испания Екстрамадура е изградена от над 1,4 милиона соларни панела, които ще осигуряват електричество на 250 000 души на година, пише CNBC.

Междувременно през тази седмица консултантската фирма Wood Mackenzie намали прогнозата си увеличението на капацитета на соларните централи през 2020 година до 106,4 гигавата от 129,5 гигавата в предходната си прогноза. Това отбелязва 18% спад от нивата преди пандемията.

От друга страна през изминалата година инвестициите в нови проекти за вятърни централи намаляват с близо 25 на сто до 19 милиарда евро. Близо 13 милиарда евро от тези вложения са били за вятърни ферми, изградени на сушата.

В момента около 15% от електричеството в Европа се произвежда от вятърни централи. Според заложената от Европейската комисия (ЕК) цел този дял трябва да достигне 50 на сто през 2050 година.

Източник: Petel.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече