неделя, ноември 29, 2020

Не можете да размажете този вдъхновен от хлебарките робот!

Ако гледката на хлебарка ви кара да се ужасявате, може все пак да искате да погледнете нещо наистина интересно – нов робот с размер на насекомо, създаден от изследователи от Калифорнийския университет в Бъркли. Да, той може да тича по пода с почти същата бързина на досадна хлебарка.

И е почти толкова издръжлив, колкото и насекомото. Опитайте се да смачкате този робот под крака си и повече от вероятно няма да му се случи нищо.

„Повечето роботи в този малък мащаб са много крехки. Ако стъпите върху тях, вие почти със сигурност унищожавате робота “, казва Ливей Лин, професор по машинно инженерство в UC Berkeley и старши автор на ново проучване, което описва робота. „Установихме, че ако добавим тежест върху робота обаче, той все още ще функционира повече или по-малко.“

Малко мащабни роботи като този биха могли да бъдат полезни при мисии за търсене и спасяване, със стискане и притискане на места, където кучетата или хората не могат да се поберат, или където може да е твърде опасно да отидат, каза Ичуан Ву, първи автор на изследването. Той е завършил работата си като аспирант по машиностроене в UC Berkeley чрез партньорството с института Tsinghua-Berkeley Shenzhen.

„Например, ако се случи земетресение, за големите машини или големите кучета е много трудно да намерят живи хора под отломките, така че именно затова се нуждаем от робот с малък размер, който е пъргав и здрав“, казва Ву, който е сега доцент в Университета за електронни науки и технологии на Китай.

Устройство

Изследването му се появи в списание Science Robotics.

Роботът е изграден от слоест материал, който се огъва и изправя, когато се прилага променливо токово напрежение, което го кара да пружинира напред при „скокове”.

Роботът, който е с размерите на една по-голяма пощенска марка, е направен от тънък лист от пиезоелектричен материал, наречен поливинилиден флуорид или PVDF. Пиезоелектрическите материали са уникални по това, че прилагането на електрическо напрежение към тях води до разширяване или свиване съответно.

Изследователите обаче покрили PVDF в слой от еластичен полимер, който кара целия лист да се огъва, вместо да се разширява или свива. След това те добавили преден крак, така че, докато материалът се огъва и изправя под електрическо поле, трептенията задвижват устройството напред с движение във вида на „скок“.

Способности

Полученият от това робот може да е доста по-приятен за гледане, но има и някои меко казани забележителни способности. Той може да тича по земята със скорост от 20 дължини на тялото в секунда, скорост, сравнима с тази на хлебарката. Освен това е с най-бързото темпо сред роботите с мащаби на насекоми, които са създавани досега. Той може да минава през тръби, да се катери по малки склонове и да носи малки товари, с размерите на фъстък например.

А може би най-впечатляващо е, че роботът, който тежи по-малко от една десета от грам, може да издържи тегло около 60 кг – около теглото на средностатистически човек – което е приблизително 1 милион пъти повече от теглото на робота.

„Хората по света вероятно знаят, че ако стъпите върху хлебарка, може да се наложи да я натискате още малко, в противен случай хлебарката тя все още може да оцелее и да избяга“, каза Лин. „Някой може да стъпи на нашия робот и да има изключително голяма тежест, но роботът все още ще работи, той все още ще функционира. В този конкретен смисъл, той е много подобен на хлебарка.“

В момента роботът е „привързан“ към тънка жица, която носи електрическо напрежение, което задвижва трептенията. Екипът експериментира с добавяне на батерия, така че роботът да може да функционира независимо. Учените също работят за добавяне на сензори за газ и подобряване на дизайна на робота, така че той да може да бъде насочван около дадени препятствия.

Ето това вече е една хлебарка, която бихте искали да видите в дома си. И срещу която не ви се налага да използвате препарат за пръскане срещу хлебарки!

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече