неделя, декември 5, 2021

Николай Павлов: Високата цена на тока не е свързана с цената на природния газ

„Високите цени на тока не могат да бъдат свързани с цените на природния газ в България, защото едва от 6 до 8% от електроенергията се произвежда от природен газ“.

Това заяви пред БНР изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов.

Павлов посочи, че 131 млн. лева са просрочените задължения на „Топлофикация София“ към „Булгаргаз“: „Те са най-големият потребител на природен газ и ако не си плащат, биха създали огромен проблем не само на „Булгаргаз“, но и на БЕХ“.

„Има огромен недостиг на природен газ в Европа. Тя е връхлетяна от безпрецедентна енергийна криза. Това е извънредно положение, което засяга всички страни в Европа. Всичко това доведе до едни много високи цени на газа, а те се отразиха на високите цени на тока. България е част от ЕС и от общия пазар“, коментира Павлов.

Според него изходът от кризата е повече газ да бъде предлаган от основните доставчици за Европа.

По думите му „Булгаргаз“ продава на значително по-ниска цена от европейските пазари: „Разлика от 30-35% е значителна и това дава глътка въздух на индустриалните потребители“.

Николай Павлов посочи, че доставчиците на „Булгаргаз“ от Русия и Азербайджан си изпълняват договорите и подчерта, че не е бил свидетел на вземане на решения „на тъмно“ в енергетиката.

„Надявам се в края на ноември да има спад на цените на природния газ“, каза той.

За следващия месец държавното дружество иска поскъпване на синьото гориво с нови близо 32%. Дали това ще се промени, ще стане ясно на 1 ноември. Според Павлов последните данни дават основание за оптимизъм.

Източник: OffNews

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече