неделя, март 7, 2021

Новият щам на коронавируса май от септември е в България

Засяга основно хора под 60г.

Новият щам на коронавируса засяга основно хора под 60-годишна възраст. Няма доказателства все още, че той променя тежестта и хода на пандемията. Увеличава се основно скоростта на разпространение. Има данни, че тази разновидност вече е засечена в Дания, Холандия и Австралия, което означава, че от септември насам може да е достигнал и България. Тази разновидност на болестта обаче не обезсмисля ваксината срещу COVID-19. Това стана ясно от думите на доц. Нина Янчева, ръководител Катедра „Инфекциозни болести “ в Медицинския университет София пред бТВ.

Това което има като информация е, че този щам е познат от септември. Това, което е алармирало учените във Великобритания, е, че от 41 до 50 седмица на тази година броят на заболелите се е увеличил значително и когато анализират пробите им установяват,че над 50% от тях са в следствие на този щам, обясни тя.

Скоростта на заразяване с новия щам на коронавируса се увеличава със 70%. Репродуктивното число се увеличава с 0,4. Един човек може да зарази други седем според анализите на лабораторните резултати…

Мутации има в коронавируса и досега не е доказано, че те променят хода на пандемията и тежестта на заболяването. Сега различното е скоростта на заразяване, изчислена на база модели и анализи на учените. Но това, което е ясно, е че заболелите са млади хора – под 60-годишна възраст. Тежестта на заболяването при тях не е по-сериозна, няма по-висока смъртност. Така или иначе данните са още малко и все още ги натрупваме, обясни доц. Янчева.

Достигнал ли е до България и Европа? Вероятно е достигнал. Има данни, че в Холандия, в Дания , в други – Австралия. Интересното е, че във Великобритания има много голям консорциум UK Genomic Consortium , които правят тези анализи – те имат много голяма база от данни и затова при тях излиза по-рано информацията, подчерта тя.

Експертът обясни, че тази мутация била изненада за учените, защото станала по-бързо от очакваното: „Реално, най-много такива анализи (бел.ред. на щамовете на коронавируса) се правят във Великобритания, но анализите са върху 5 до 10% от всички заоблели от вируси и се разчита генома на заразата. Този щам не е толкова нов, но се увеличават заболелите. И това, което също алармират учените е, че като цяло се знае, че коронавирусите мутират.

Но мутират сравнително по-бавно – например, 4 пъти по-бавно от ХИВ вируса или 2 пъти по-бавно от грипните вируси. Смята се, че тази мутация е по-бърза, приема се за необичайна мутацията на – според едни данни 23 бази, според други – 29″, коментира още експертът.

Това, което искам да кажа, е, че може би като компенсация за това, че може би се забавиха реакциите на всички институции след като се знаеше, че има вирус в Китай, и по-късно се обяви въобще проблема за целия свят, сега мерките са много по-агресивни и бързи. Знаете, че в Дания минали я месец, само при 200 души, е изолиран нов щам – доказан при 12 от тях – че има връзка с резервоар норки – се избиха хиляди норки, коментира още доцентът.

За момента няма данни, че новият щам обезсмисля ваксината, защото ваксината реално подобно на естественото заболяване, води до организиране на клетъчен имунитет, т.е. не се очаква тези мутации в 2 и няколко бази да променят това, на фона на съществуващите над 20 000 бази в организма, подчерта доц. Янчева. Ето още аргументи защо това е така: „Тези мутации водят до промяна на начина на прикрепване на клетките, но това не би довело до пълно блокиране на ваксината. Точно Европейската агенция за контрол на заболяването трябва да събира тези данни и да ги публикува на сайта си“, уточни тя.

„В нашата страна антиваксиналните течения са доста широко застъпени. Не знам каква част от населението се убеди, че тази болест може да протече тежко и ваксината е единственото средство, което би могло да ограничи и да контролира пандемията“, каза доц. Нина Янчева.

Източник: Fakti.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече