събота, октомври 16, 2021

НСИ: Шесткратно увеличение на оборотите в туризма през второто тримесечие

Оборотите в различните сектори на услугите бележат повишения през второто тримесечие на 2021 г., показват предварителни данни на Националният статистически институт. Най-солидни ръстове бележат оборотите в сферата на туристическа дейност – с близо шест пъти спрямо второто тримесечие на 2020 г.

Общият индекс на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи“ се увеличава с 0.9% спрямо първото тримесечие на 2021 година, като най-съществен ръст се наблюдава при „Въздушен транспорт“ – със 17,0%, и „Воден транспорт“ – с 11,4%, докато при „Пощенски и куриерски услуги“ е регистрирано намаление с 1,7 на сто.

Спрямо година по-рано оборота в сектор „Транспорт, складиране и пощи“ нараства с 26,4%.

Общият индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“ пък нараства през второто тримесечие с 4,7% спрямо първите три месеца на годината, като най-съществено увеличение е отчетено при „Издателска дейност“ (повишение с 10,7%) и в „Информационни услуги“ (с 8,8%), а намаление с 3,5% се наблюдава при „Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика“.

Спрямо година по-рано общият индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“ нараства с 25,8 на сто.

При другите бизнес услуги най-голям ръст спрямо предходното тримесечие е отчетен при „Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации“ – с 18,6%, и „Рекламна дейност и проучване на пазари“ – с 16,2%, докато понижение е регистрирано при „Дейности по охрана и разследване“ – с 0,3 на сто.

Най-голям ръст спрямо второто тримесечие на 2020 г. е отчетен при „Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации“ – близо шест пъти, „Рекламна дейност и проучване на пазари“ – скок с цели 53%, и „Архитектурни и инженерни дейности, технически изпитвания и анализи“ – с 43,0%.

Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече