неделя, юни 7, 2020

Няма да се ходи за Благодатния огън в Йерусалим, няма да се раздават върби за Цветница (ВИДЕО)

Премиерът обсъди със Светия Синод мерките за предстоящите празници

Тази година Благодатният огън няма да дойде от Йерусалим, няма да има и върбови клонки за Цветница. До тези решения стигнаха след среща премиерът Бойко Борисов и Светия Синод по повод мерките, които ще се вземат за Великденските празници.

“Поради епидемиологичната обстановка в страната и поради това, че благодатен огън е запазен от миналата година, Светият Синод препоръчва полетът до Тел Авив да не се осъществи”. Това заяви ловчанският митрополит Гавриил.

“Средствата, които са предвидени за полета с правителствения самолет, от Синода препоръчваме да бъдат пренасочени за борбата с коронавируса и неговото разпространение”, каза още той.

Другото решение на църквата е тази година на Цветница да не се раздава върба и цветя. Службите на Великден ще бъдат пред храмовете. Служителите на храмовете ще носят предпазни средства.

Господ помага, но в кошара не вкарва. Така казват старите хора, това казах и на владиката. С тези думи се обърна към българите премиерът Бойко Борисов.

“Лично владиците и поповете ще призовават към хората без маски. Заедно с колегите от МВР, на което ще им се разпореди, максимално тактично и внимателно, след като отвън ще се води службата, най-великият празник да можем да го почетем. Аз самият не съм духовно лице и мога да призова българите да не отиват в църквите и манастирите и да не нарушават карантината. Варненският владика дядо Йоан каза, че имал 30-40 човека, които ако не отидат в църквата, но… Църквите ще светят, нека си извършват литургиите, камбаните ще бият, защото те са ни спасили от робството. Всеки един от владиците пое ангажимент за спазване на хигиената. Те самите ще призовават тези в храма да спазват мерките”, заяви още премиерът.

Източник: Novavarna.net

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече