неделя, юни 7, 2020

Обмисля се дали да бъдат разрешени посещенията в паркове и планини

Кметовете проучват дали е възможно да се създаде ред, по който да се посещават планините и парковете. Това обяви по време на сутрешния брифинг премиерът Бойко Борисов.

„По какъв ред и дисциплина да можем, особено с малките деца, да ползваме големите планини около градовете, парковете, но да не създадем пак това масово струпване, каквото стана по „Витошка“, Южния парк, Борисовата градина – дали на часове, както направихме при магазините…“ – каза Борисов.

Междувременно близо 3000 души вече са подписали петиция в тази насока. Молбата до кмета на столицата и до здравния министър е да бъдат предложени „законни варианти за практикуване на индивидуален спорт и регулирано индивидуално придвижване в природни и национални паркове по време на извънредното положение… с цел запазване на физическо, емоционално и психично здраве“.

„От тази възможност за движение биха се възползвали основно семейства с деца, професионални спортисти и активно спортуващи млади хора, които в следващите месеци ще имат жизнена нужда от повишаване на имунитета, тъй като ще са активната работеща сила в страната“ – пишат авторите на петицията.

В края на миналия месец спортни клубове също настояха в открито писмо до премиера, министрите на здравеопазването и спорта, и до ръководителя на Националния оперативен щаб да бъде разрешен индивидуалният спорт на открито, при спазване на определени условия.

В писмото си те припомниха, че „в нито една от европейските държави, въвели най-строги мерки заради COVID-19, индивидуалният спорт на открито не е бил изцяло забраняван“.

„Светъл коридор“ – часови отрязък, в който да могат децата от различни възрастови групи да излизат за разходка с преминаване през паркове и градини, без струпване на детските площадки и съоръжения. Това предложи в интервю за „Хоризонт до обед“ адвокат Мария Петрова, специалист по медицинско право и доскоро член на вече разпуснатия Медицински съвет към правителството, който подготви алгоритъм за борба с коронавируса.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече