неделя, декември 5, 2021

Образователният министър: Учителите без зелен сертификат могат да преподават дистанционно

В образователната сфера са готови да приемат зеления сертификат като изискване за вход във всички институции, но пък поискаха един месец преходен период. Как ще се учи занапред?

Учителите без зелен сертификат могат да преподават дистанционно. Това каза в “Тази сутрин” министърът на образованието Николай Денков по повод обсъжданите нови мерки срещу разпространението на коронавируса в училищата.

“Идеята за задължителен зелен сертификат е новият елемент в мерките и той идва като предложение от Министерството на здравеопазването. В момента ситуацията в няколко града е критична. Мисля, че МЗ трябва да бъде подкрепено в мерките, които то смята за правилно. Дали зеленият сертификат ще стане задължителен за системата на образованието – ние ще ги подкрепим. Това, което сме казали, е да има месец период за въвеждане”, каза Денков.

От думите му стана ясно, че ако учители не искат все пак да се ваксинират, то те ще бъдат тествани всяка седмица. Или ще преподават дистанционно, подчертавайки, че това е много нежелан вариант.

От думите му стана ясно, че тестовете ще се плащат или от бюджета на Министерство на здравеопазването, или от този на МОН.

„Нямаме бюджет за тези тестове. Предстоят разговори“, заяви Денков.

Според него въвеждането на зелен сертификат може да доведе и до отлив на педагози, но това ще бъде временно, защото и мерките ще бъдат временни, докато броят на заразените и хоспитализираните спадне.

По отношение на затваряне на училища – решенията се вземат от здравното министерство. Дали ще има промяна във формата на обучение в училищата – това зависи от МОН, уточни той.

“Отново в прерогативите на Министерството на здравеопазването е да издаде заповед за затварянето на училищата и детските градини, а МОН отговаря за организацията на обучението в този случай. МОН не затваря нищо. Ние организираме обучението в зависимост дали е отворено или затворено. Казали сме какви са критериите. Директорите се оплакаха, че трудно могат да проследят кои са болни, кои – не”, посочи Дянков.

20% отсъстващи деца или 30% карантинирани паралелки са основание за преминаване в дистанционно обучение, заяви министърът на образованието.

Източник: Novavarna.net

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече