неделя, август 1, 2021

Общопрактикуващите ще дават направления за PCR тестове

Личните лекари ще имат правото да дават направления за тестване с PCR за COVID-19. Това стана ясно след проведената на 7 октомври 2020-а среща между здравния министър, представители на БЛС, управителя на НЗОК, столични болници и членовете от НОЩ.

Един от важните въпроси, който беше предмет на дискусия и на който се намери решение, е този възможността общопрактикуващите да имат правото да издават направления за PCR тест. От няколко месеца те алармират за проблема и настояват за подобно решение.

Многократно представители на гилдията подчертаваха колко затруднен е достъпът до тестване на имащите симптоми. Освен притеснение разтакаването между институциите води често и до влошаване на състоянието на пациента. Личните лекари аргументирано обосноваха нуждата да могат те да насочват болните за изследване, което ще съкрати процедурата.

На срещата днес беше решено, че критериите ще бъдат прецизни и строги. Ще ги изготвят представители на съсловната организация на лекарите, здравното министерство, НЗОК и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. А възможността да го направят ще стане реалност след сключването на анекс към Националния рамков договор.

До подписването на анекса направленията за тестове в извънболничната помощ, чието количество ще се увеличи, ще продължават да издават пулмолози, инфекционисти, педиатри и специалистите по УНГ.

Организацията на личните лекари пое ангажимента да подготви алгоритъм за пътя на пациента при общопрактикуващ през есента и зимата. Готовият документ ще бъде съгласуван със здравното министерство и предоставен на лекари, пациенти и неправителствени организации.

Освен важната тема за направленията, която вълнува обществото, на срещата днес бяха водени разговори и по други съществени в настоящата ситуация въпроси. Сред тях затова достатъчно ли са леглата за болните от COVID-19. Подробно бяха анализирани и данните за разпространението на заразата по области и за ефективността и контрола на противоепидемичните мерки.

Здравната система не е заплашена и има готовност и за повече пациенти, не се налага мерките да бъдат по-строги или да се въвеждат допълнителни, обобщи ситуацията главният здравен инспектор. Доц. Ангел Кунчев увери, че следят стриктно всички показатели на дневна, седмична и двуседмична база и точно позволява да каже, че нямат притеснения за разпространението на COVID-19 в страната.

Източник: Framar.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече