петък, юни 18, 2021

Обвинения за певицата Лилана и още четирима за злоупотреби с евросредства

Специализираната прокуратура повдигна обвинения певицата Лиляна Деянова (известна като Лилана) и още четирима души за участие в организирана престъпна група с цел злоупотреби с евросредтсва.

Според информация на bTV брат ѝ Александър Деянов (бийтбоксърът SkilleR) също е сред обвинените. Става въпрос за незаконно усвояване на европейски пари по програма „Иновации и конкурентноспособност“. Вчера лицата бяха задържани при специализирана операция на СДВР и ДАНС, под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура.

Разследващите са претърсвали офисите на фирмата, в която Деянова е съдружник. При акцията са иззети сървъри, компютри и други доказателства за престъпната дейност.

Според събраните доказателства, групата е действала от 2016 г. Няколко фирми, контролирани от Лилана (повечето от които без реална стопанска дейност), са усвоявали средства по програмата, декларирайки покупка на един и същ софтуер от юридическо лице, регистрирано в чужбина – което също не е осъществявало търговска дейност. От прокуратурата уточняват, че реално софтуерът е бил придобит с финансиране по европрограмата от действащо българско дружество, което го е предоставило за „ползване“ на разследваните фирми.

На трима от обвинените за участие в групата е наложено задържане до 72 часа. Днес Специализираната прокуратура ще поиска от Специализирания наказателен съд да определи мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за всеки от тях. На другите двама обвинени са наложени парични гаранции.

По-рано пред телевизията адвокатът на Лилана Николай Хаджигенов каза, че обиските са започнали вчера следобед в офисите на столична IT компания, в която Деянова е съдружник, Става ясно, че в ареста е и другият съдружник във фирмата.

Източник: Актуално

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече