петък, юли 10, 2020

Обявиха 101 агенти на Държавна сигурност в електронните медии

Шефът на “Дарик” радио Радосвет Радев, консултантът на Би Ти Ви Красимир Гергов, собствениците на радио “FM+” Петър Пунчев и Константин Тилев, бившият издател на в. “Дума” и собственик на “Балкан българска телевизия” Петър Манджуков са сред най-известните имена сред огласените в понеделник агенти и служители на Държавна сигурност (ДС) и Разузнавателното управлениe на Министерството на народната отбрана (РУМНО) в електронните медии.

Комисията по досиетата, оглявавана от Евтим Костадинов, огласи в понеделник вечерта 101 агенти и служители на комунистическите служби сред собствениците, директорите, водещите на предавания, членове на редколегиите и т.н. в 273 телевизии, радиа и агенции. Комисията е поверила общо 2366 лица. Един установен агент не бе обявен, защото е починал.

По закон на проверка подлежат обаче хората, заемали тези постове в медиите от края на 2006 г., когато бе приет закона за разкриване на досиетата на ДС и РУМНО. На проверка за агентурно минало подлежат собственици, директори, зам.-директори, главни редактори, зам.- главни редактори, членове на редакционни съвети, политически коментатори, водещи на предавания, водещи на рубрики в радиа и телевизии.

Според решението на Комисията по досиетата Радосвет Радев е бил агент “Карак” на Шесто управление на ДС, вербуван пез 1988 г. От протокол от 1990 г. става ясно, че личното и работното дело на агента са унищожени.. Имало е и искане той да бъде заличен и от картотеките. Вижте какво казва Радев пред “Дарик”.


Красимир Гергов е бил щатен служител на Пето управление на ДС, по-известно като Управление за безопастост и охрана (УБО). Това е службата, чиито наследник е сегашната Национална служба “Охрана”. Няма данни кога е свален от оперативен отчет. Той попада в проверката като собственик в “Кантус фирмус”, която питежава “Класик FM” радио.

Петър Манджуков има дълъг стаж в ДС. През 1974 г. е бил вербуван от Първо главно управление (външно разузнаване – бел. ред.) с псевдоним Омуртаг. Воден е на отчет до 1885 г. През 1982 г. пък е привречен като нещатен сътрудник на ПГУ с пресводим “Пампоров”, има документи и за получени възнаграждения за работата.

Бившият шеф на телевизия “7 дни” и бивш депутат Георги Агафонов е агент Здравко в Трето управление на ДС в периода 1980-1982 г.

Настоящият общински съветник в София от НДСВ Константин Тилев е бил агент и секетен сътрудник на Пъво главно у-ние и на Шесто управление на ДС (последното е звеното за вътрешна сигурност и политическа полиция в ДС). Псевдонимът му е Първан. Той е съсобственик на “FM+” и радио “Мила”

Шефът на “FM+” и още няколко радиа Петър Пунчев пък е бил щатен служител към Разузнавателното управление на Генщаба и агент на Второ главно управление (контраразузнаване) с псевдоним Троянски. Пикантното в документите за него е, че пез 1986 г. е бил вербуван за агент на Второ главно у-ние от отстранения вече председател на ДАНС Петко Сертов. По онова време Сертов е бил ооперативен аботник във ВГУ.

Собственикът и изпълнителен директор на “РИНГ-С.В.” АД Живко Иванов е бил агент Чакъров в Трето у-ние на ДС. По-късно той е преназначен като щатен служител в областното управление на МВР във Варна.

За първи път официално от ковмисията по досиетата бе обявен за агент известният водещ и журналист Георги Коритаров. Той е бил агент Алберт на Шесто у-ние и Първо главно у-ние на ДС.

Борислав Джамджиев е бил агент Красимиров в Шесто управление на ДС. Той беше осветлен като водещ на предаване в “7 ДНИ ТВ” АД. Неговият колега Велизар Енчев е бил щатен служител на разузнаването.

Собственикът на агенция “Фокус” и верига радиа Красимир Узунов е бил агент Заведски на Трето у-ние на ДС само пез 1988 г.
Журналистът Тома Спространов с псевдоним Ян е работил за ДС – Второ главно управление. Мистър “Частен случай” Владимир Береану е бил агент на Шесто у-ние на ДС с псевдоним Георгиев. Агент на ДС се оказа и водещият на детското предаване по БНТ “Като лъвовете” Николай Априлов – агент Орис на Шесто у-ние.

Водещият на “Минута е много” по БНТ Петър Вучков е бил агент Балкански на Второ главно у-ние, в Софийско градско управление на МВР и Шесто у-ние. Сред обявените имена вчера са още водещият на “Добро утро” Александър Авджиев, музикалният журналист от БНР Йордан Георгиев, по-известен като Данчо Стълбицата, новинарят и шеф на новините в “ТВ 7” Веселин ДремджиевВалентин Стоянов, който бе съветник на президента (1997-2002) Петър Стоянов, водещият от СКАТ Цветан Начеви др.

Тук можете да видите целия списък на служителите на Държавна сигурност.

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече