неделя, декември 5, 2021

Очевидец: Хората са изгаряли пред отворените врати

Един от хората, които са пристигнали на място след инцидента – Васко Пиргов от областната администрация в Перник, разкри, че автобусът-ковчег е превозвал туби с нафта. Превозното средство е ударило пътен знак, излетял на около 45 метра, а шофьорът се е заблудил. Няма спирачен път, каза още той.

Според Пиргов, превозното средство се е движило с несъобразена скорост. Основната причина по думите му е човешка грешка от страна на водача, пише „Фрог Нюз“.

Пиргов е отишъл на мястото на инцидента малко след 3 ч. тази нощ. По негови думи минути преди тежката катастрофа автобусът е спрял на бензиностанция, което изключва версията водачът да е заспал зад волана.

„Страничната врата беше отворена. Хората са опитвали да излязат и така са си останали“, посочи още Пиргов. Страничната врата също е отворена.

Пътувайки към мястото на горящия автобус от Северна Македония, той спрял на бензиностанция „Кристал”. Там разбрал, че само преди час и половина автобусът спрял за почивка. Няма как шофьорът да е заспал, катастрофата е станала 20 минути след почивката, каза Пиргов. На бензиностанцията обаче той разбрал, че шофьорите на рейса напълнили туби с нафта – допълнително гориво за автобуса. Потвърдили го и разследващите полицаи.

Пожарът е тръгнал от предната част на рейса, като според полицаите е имало туби с нафта при резервните гуми: „След като работи парното, от там излиза искра (…) Пътят беше осеян с нафта“, каза Пиргов.

Първоначалните информации гласяха, че шофьорът – един от първите загинали на място, не е успял да отвори вратите. Пиргов обаче каза, че предната врата е била отворена. А пред нея е имало изгорели хора. Не е за разказване, беше страшно, каза Пиргов.

Пожарът е бил толкова мощен и зловещ, че те не са успели да изминат няколко крачки, за да се спасят.

Оцелели са седмина души в задната част на рейса, които с голи ръце са счупили задното дясно стъкло.

Според Васко Пиргов, вероятно повечето жертви са се задушили.

Няма как да се извади тахо картата, тъй като предната част е напълно изгоряла: „Ламарината се е стопила“,каза експертът.

Несъобразена скорост и заблуда на водача вероятно са причинили автобусната катастрофа, смята Пиргов. „Не е за разказване, гледката е страшна”, каза той. Пиргов съобщи, че „настилката е перфектна“.

Според Пиргов вероятно шофьорът е карал с несъобразена скорост и се е заблудил, че кара в дясна лента в района на отбивка за крайпътна чешма. „Автобусът удря предна дясна гума в знак, който е хвърчал 45 метра напред. Пътната настилка беше перфектна, няма как да се е подхлъзнал автобусът. Няма спирачен път“, подчерта той, цитира Стандарт.

Източник: Petel.bg

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече