четвъртък, юни 17, 2021

Официално: Отварят 10 парка в София от утре за деца, бременни, единични спортуващи или с кучета

Западният парк, който е в дълъг ремонт, също ще бъде отворен утре.

Официално, със заповед на министъра на здравеопазването от утре са разрешени посещенията в парковете, но не за всички и не във всички паркове. Те са разрешени само за деца до 12 с до двама възрастни или за един човек с куче. За деца е определен часовия диапазон от 9,30 ч. до 18,30 ч. всеки ден, а за  собственици на кучета, но не повече от един, във времето до 9,30 ч. и след 18,30 ч., всеки ден.

От Столична община уточниха, че в парковете могат да влизат и бременни жени, и единично спортуващи. Бременните жени ще ползват часовете за деца, а единично спортуващите – до 9.30 и след 18.30 ч.

Посещенията на градски паркове и градини трябва да се осъществяват при стриктното спазване на противоепидемичните мерки. Задължителни са носенето на предпазни маски, спазването на физическа дистанция от 2,5 метра, влизането в и излизане от парковете и градските градини през обозначените за целта места, както и придвижването по обозначените маршрути. Забранява се консумацията на алкохол на територията на парковете и градините. Гражданите трябва да избягват контакт с повърхности, в т.ч. сядане на пейки и тревни площи, както и да съблюдават всички противоепидемични мерки и указания на лицата, изпълняващи служебните си правомощия.

Остава в сила забраната за посещения на спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити обществени места.

Парковете в София, които ще бъде отворени утре за посетители, но под строги мерки са – Борисова градина, Борисова градина – лесопарк, Южен парк, парка на НДК, парк „Гео Милев“, Западен парк, Северен парк, парк „Заимов“, парк „Студентски“, парк „Дружба“.

Кметът на града Йорданка Фандъкова препоръчва да не се посещават парковете при симптоми като температура, кашлица, задух. „Ако видите, че в парка има много хора, не влизайте. Не оставайте повече от 2 часа. Изхвърляйте отпадъците си в контейнерите извън парка. След прибиране от разходка, измийте ръцете си и почистете дрехите“, приозова кметът.

Кучетата трябва да са на каишка. „Спазвайте указанията на служителите в парка. Те се грижат за вашето здраве“, каза Фандъкова.

По-късно днес в София се очаква да съобщят и маршрутите, по които ще може да се минава.

Източник: Offnews

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече