неделя, май 9, 2021

Официално: Падна правителството на Румъния

След успешен вот на недоверие падна правителството на Румъния. Процедурата предвижда президентът да назначи служебно правителство, а следващи парламентарни избори ще бъдат проведени до края на годината.

Румънският парламент прие предложения вот на недоверие срещу либералното правителство, водено от премиера Людовик Орбан, само три месеца след като беше избрано.

Предложението, инициирано от Социалдемократическата партия (ПСД), беше подкрепено от 261 народни представители, като за падане на правителството бяха необходими минималните 233 гласа.

Предложението за вот на недоверие беше внесено, след като правителството пое отговорност за законопроект, който променя избирателния закон, така че кметовете да бъдат избрани след два кръга на гласуване вместо един.

ПСД и етническата унгарска партия – UDMR се противопоставят на тази промяна, която потенциално би могла да намали броя на кметовете на местните избори, които ще се проведат това лято.

Според някои анализатори либералите са приели тази промяна в избирателния закон именно с цел да свалят правителството си и да предизвикат предсрочни парламентарни избори.

Националната либерална партия (PNL) към момента регистрира най-високия си резултат в анкетите от над 47%, докато Социалдемократическата партия (PSD) е само с 20%, според най-новото проучване на IMAS, проведено за радиостанция Europa FM.

Освен това премиерът Людовик Орбан и президентът Клаус Йоханис имаха среща през януари, след което обявиха, че са решили да подкрепят идеята за предсрочни избори. За целта обаче първо им е беше нужно правителството да подаде оставка.

Източник: Аctualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече