вторник, януари 19, 2021

Огромен ледник може катастрофално да покачи морското равнище

Морското равнище може да се покачи с половин метър

Огромен ледник с размерите на щата Флорида може катастрофално да покачи морското равнище, алармираха учени, цитирани от „Индипендънт“.

Ледникът Туейтс, кръстен на американския геолог Фредерик Туейтс, е един от петте големи ледника в Антарктика, които са нестабилни. Само в рамките на шест години се е удвоила скоростта на тяхното топене. Има значителен риск от топенето на ледници, които преди се считаха за стабилни.

Ново проучване на ледената покривка сочи, че при разтопяване ще се повиши морското равнище. Ако веднъж се премине критичната точка, то топенето ще се превърне в непрекъснат процес. Морското равнище може да се повиши с много по-високи темпове, отколкото се предполагаше по-рано. До този извод са стигнали учени от Технологичния университет на Джорджия, НАСА и Вашингтонския университет. Използвайки компютърни модели, те са прогнозирали как нестабилността на ледниците може да повлияе на световния океан.

В най-лошия сценарий разтопяването на леда от Туейтс може да повиши морското равнище с половин метър (50 см) само за 150 години. Учените алармират, че дори да се спре покачването на температурите, то процесът може да стане необратим, ако се достигне повратната точка в топенето. За сравнение, сегашното морско равнище е с 20 сантиметра над нивата преди глобалното затопляне. Според експерти това е и причината за увеличения брой на крайбрежни наводнения в световен мащаб. Годишният темп на покачване на морското равнище се е удвоил от 1990 година насам. Около 90% от леда на Земята се намира в Антарктика.

Източник: Fakti.bg

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече