четвъртък, октомври 22, 2020

Основните домакински умения, на които трябва да научим децата си преди да навършат 18

Все си мислим, че децата ни са малки да правят нещо – когато са на две, ги смятаме за малки да помагат в сервирането на масата.

Когато са на 5, им прибираме дрехите от земята, защото някак си не смятаме, че могат да сгъват правилно една тениска и две чорапчета.

А когато са на 12, ги оставяме на домашните, приятелите и  телефоните им защото „то детето си има други интереси“.

Важният въпрос обаче е, че „то, детето“, вече навлязло в тийнейджърска възраст, само след година-две ще стане съвсем официално възрастен човек.

Въпросният възрастен човек, особено ако реши да следва в университет, т.е да живее сам, ще трябва да владее минимум житейски умения, с които ежедневието му да протича по-лесно.

Ако успеете да ги научите да вършат тези домакински задачи и по-рано, ежедневието на цялото ви семейство ще е по-леко.

Вижте в галерията кои са уменията, които всеки тийнейджър трябва да владее:

Домакински задължения: Да знаят как се ползва микровълнова, кои храни и съдове не могат да се слагат вътре (яйца, съдове с метални декорации); Да могат да напазаруват; Да знаят основното за вредните и полезните храни; Да могат да приготвят лесно ястие; Да познават кухненските прибори и уреди и да могат да работят с тях.

Финансови умения: Да могат да пестят; Да знаят как се ползва банкомат; Да могат да управляват свой седмичен бюджет; Да се отнасят отговорно към фактури и бележки за платени суми (например да платят тока и да не забравят да запазят касовата бележка).

Домашни задължения: Да ползват правилно миялната машина; Да знаят къде са водомерите, бушоните; Да могат да дадат първа помощ при порязване, изгаряне; Да знаят къде е спирателният кран на водата, в случай на наводнение.

Грижа за дрехите: Да могат да гладят; Да знаят как се зашива копче и малка дупчица на дрехата; Да пускат пералня, да простират правилно и да сгъват дрехите; Да могат да перат на ръка; Да знаят с какво се премахват най-често срещаните петна; Да могат сами да си приготвят багажа за пътуване, като предвидят дрехи за всяка ситуация.

Източник: Edna.bg

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече