сряда, юни 16, 2021

Отбелязаха 100 години от подписването на Ньойския договор

Представители на гражданската организация „Народна сила“ отбелязаха 100 години от подписването на несправедливия за България Ньойски мирен договор. Те поднесоха цветя пред Паметника на незнайния войн в центъра на София и призоваха българите да не забравят историческите последствия, които документът нанася на страната ни.

„Днес България е в същото положение, в което преди 100 години подписваше онзи пагубен договор, който осакати нейната територия“, заяви по време на церемонията историкът и лидер на „Народна сила“, Георги Димов. Той се обърна към днешните политици с искането да не използват патриотизма, за да осребряват своите сметки. По думите на Димов Ньойският договор е „диктат за България“ и трябва да виси като обица на ухото на днешните поколения управляващи.

Представителите на гражданската организация направиха и някои паралели между подписания преди век документ и „безпринципните съюзи“, в които участват силните на деня. Посланието на членовете на „Народна сила“ е, че всеки, който милее за бъдещето на България, е добре дошъл да подкрепи каузите на сдружението.

Нека припомним, че Ньойският мирен договор е подписан между България и страните от Антантата, като поставя край на участието на страната ни в Първата световна война. Българската държава полага подписа си под огромния натиск на Съглашението. Това прави министър-председателят Александър Стамболийски на 27 ноември 1919 г. в кметството на парижкото предградие Ньой сюр Сен. Документът е ратифициран на 15 февруари 1920 г

Според договора България трябва да предаде на Кралството на сърби, хървати и словенци Западните покрайнини – областите около Босилеград, Цариброд и Струмица, както и няколко села в Кулско с предимно влашко население. Антантата поема под управление Беломорска Тракия, но става ясно, че тя ще бъде дадена на Гърция.

България няма право да притежава модерни военни технологии, флот и авиация, а задължителната военна служба е отменена. Сухопътните сили трябвало да не надминават 33 000 души, включително полицията.

Репарациите, които България трябва да изплати на съюзниците според Ньойския договор, са в размер на 2,25 милиарда златни франка. От отделените земи в следващите 3 години в България пристигат над 100 000 бежанци, а 600 000 българи остават отвъд граница.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече