четвъртък, юли 30, 2020

Отбелязваме Световния ден на толерантността

На днешната дата отбелязваме Световния ден на толерантността.

През 1996 година Общото събрание на ООН призовава страните-членки да почитат датата като ден на разбирателството между народите. На 16 ноември е приета Декларация за принципите на толерантността – уважение, приемане и разбиране на многообразието от култури в нашия свят, на различните форми на самоизява и проява на личната индивидуалност.

В повечето случаи се има предвид толерантност към хора от друга култура, етнос и религия. Но също така и толерантност между мъже и жени, между млади и по-възрастни, между богати и бедни, към хора с различна сексуална ориентация, а също и към хора, страдащи от различни болести. Някои от основните принципи на толерантността са разбиране, уважение, отговорност, тактичност, свобода и т.н.

Толерантността е добродетел, която помага за достигането на разбирателство и замяната на войната с мира. Тя помага на обществата да преодолеят предразсъдъците и негативните стереотипи. Средство е за борба с омразата и разделението между „ние“ и „те“. Всеки човек притежава изконно право да бъде уважаван и ценен, независимо от особеностите, които го отличават от другите хора. Многообразието в света трябва да се приема като богатство, не като проблем. Толерантността е условие за демокрация и устойчиво развитие.

Източник: Cross.bg

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече