неделя, декември 5, 2021

Откриха нова опасна мутация на коронавируса в Русия

Според специалистите новата мутация на коронавируса е свързана с по-голяма предаваемост на вируса, а не с тежест на заболяването

Нова мутация на коронавируса, носеща името AY.4.2, е открита в Русия. Вирусолози предполагат, че това ще е следващият силно заразен щам на вируса, каза ръководителят на научната група за разработване на нови методи за диагностициране на човешки заболявания в Централния изследователски институт на Епидемиология на Роспотребнадзор Камил Хафизов.

Има съмнения, че мутацията е същата, за която британският здравен министър Саджид Джавид призна, че се разпространява и на Острова.

Преди няколко дни бе съобщено, че варианта AY.4.2 е открит в Обединеното кралство. Според британски учени той е един от 45 подвида на щама Делта.

Франсоа Балу от института по генетика към University College of London предположи, че новият щам може да се разпространи с 10-15% по-бързо от предишния вариант Делта, предаде ТАСС.

Според специалистите вариантът AY.4.2 носи две характерни мутации в гена S-протеин, причинявайки аминокиселинни замествания Y145H и A222V.

„Новият вариант може постепенно да започне да измества старата версия на „делта“, но е малко вероятно това да се случи със същия бърз темп, твърдят експертите. Според тях обаче разработените до момента ваксини са ефективни срещу новата мутация на вируса.

Източник: Novavarna.net

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече