петък, септември 17, 2021

Папата подкрепи отпадането на патентите за ваксините

Папа Франциск подкрепи отказа от патенти за коронавирусна ваксина с цел увеличаване на предлагането в по-бедните страни във видео съобщение към концерта „Vax Live“.

Главата на Римо-католическата църква подкрепи „универсалния достъп до ваксини и временното спиране на правата на интелектуална собственост“ в запис, направен на родния му испански.

Франциск, който многократно е говорил за необходимостта от споделяне на ваксини, осъди „вируса на индивидуализма“, който „ни прави безразлични към страданията на другите“.

„Вариант на този вирус е затвореният национализъм, който предотвратява, например, интернационализъм на ваксините“, каза той. „Друг вариант е, когато поставяме законите на пазара или интелектуалната собственост над законите на любовта и здравето на човечеството.“

Коментарите му идват, след като Съединените щати обявиха изненадващата си подкрепа за глобален отказ от патентна защита за ваксините Covid-1, а някои европейски лидери като председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен и германската канцлерка Ангела Меркел изразиха резерви къмв идеята.

На хода се противопоставят яростно големите производители на лекарства, тъй като според тях това би създало прецедент, който може да застраши бъдещите иновации и настояват, че този ход няма да ускори производството.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече