понеделник, октомври 18, 2021

Паркирането на слънце бори успешно коронавируса

Специалистите от американския университет в Джорджия проведоха изследване, в което определят колко време е нужно за изчистване на автомобила от коронавирусната инфекция в естествена среда, съобщава Forbes.

Според екипа учени, коронавирусът може да се задържи на различни видове повърхност. Например, на пластмаса и неръждаема стомана той оцелява до 3 дни. Колкото по-висока обаче е температурата, толкова по-бързо умират бактериите. При температура от 22 градуса по Целзий коронавирусът живее в салона на автомобила около едно денонощие.

Повишаването на температурата вътре в самото превозно средство до 55 градуса унищожава 99,9% от вируса, при това само за 20 минути, а при 65 градуса са нужни едва 5 минути. За да може така да се нагрее салонът, автомобилът трябва повече от час да стои изложен на слънчева светлина при температура ва въздуха от 27 градуса по Целзий.

Освен салона, под влиянието на слънцето се дезинфектират и намиращите се в автомобила различни вещи и предмети. Установено е, че този метод работи дори при медицинските предпазни маски. Учените обаче отново припомнят, че при топло време в никакъв случай в автомобила не бива да бъдат оставяне деца и животни, тъй като за тях това може да бъде дори смъртоносно.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече