неделя, август 1, 2021

Нови правила при паркирането в София от 4 януари

И днес в София зоните за почасово платено паркиране „Синя“ и „Зелена“ няма да работят, съобщиха от Центъра за градска мобилност. От 4 януари обаче се променят някои правила за паркиране в столицата.

„Зелена зона“ ще работи и в събота от 10 до 18 часа. В съботните дни „Синя зона“ също ще започва от 10 ч. и ще приключва в 18 ч. В понеделник започват да функционират и новите части на „Зелена зона“ в кв. „Яворов“ и кв. „Иван Вазов“. От понеделник контрольори ще проверяват в градския транспорт за редовността на пътниците.

Жителите на квартал „Яворов“ от години настояват кварталът им да стане „Зелена зона“, от понеделник това вече ще е факт и десетките автомобили, които паркираха където намерят, автоматично ще изчезнат.

„Това тук не е буферен паркинг на София, а и е по-добре да има повече хора, отколкото коли, а това на нищо не приличаше до този момент“, споделя Владимир Гълъбов.

Някои от жителите на района обаче не са доволни от въвеждането на новата „Зелена зона“, защото така ще изчезнат някои от паркоместата, например тези в зелените площи.

От противниците е и Надя. Семейството им има два автомобила и се притеснява, че след въвеждането на новата схема ще има недостиг на места.

„Ние даже сме направили петиция в Общината, малко да се преразгледа решението, не да се отмени, а просто да се отворят повече места“, казва Надя.

Освен нова схема за паркиране, улиците в квартала вече ще са еднопосочни. Знаците вече са поставени, новите колчета ще се монтират след Нова година, а маркировката ще се прави напролет. От Центъра за градска мобилност признават, че в момента нямат възможност да подобрят паркоместата и затова на много хора им се налага да паркират върху кал.
Досега границите на зоните бяха близо до центъра и така в граничните райони имаше проблеми с паркирането.

„Някой водач, който иска да отиде до центъра, а иска да избегне плащането, ще му бъде доста далеч да си остави автомобила там, където е границата, това не върши работа вече“, допълва Румяна Милова от Центъра за градска мобилност.

Новост при издаването на винетен стикер е, че няма как да го получиш, ако нямаш технически преглед – тоест ако автомобилът не е в движение. И още нещо важно – работното време и на „Синята зона“ в събота също ще започва от 10:00 ч., а не както досега от 08:30 ч. и ще приключва в 18:00 ч.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече